Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Uncategorized

Çin’de Tutuklu Bulunan Uygur Bilim İnsanının Serbest Bırakılması İçin Evrensel Çağrı

Uluslararası Af Örgütü ve insan hakları savunucuları, uluslararası topluma, Uygur bilim adamı ve siyasi mahkum olan İlham Tokhti’ye karşı on yıldır devam eden adaletsizliği sona erdirmek için diplomatik çabaları hızlandırmaya çağrıda bulundu.

İlham Tokhti’nin asılsız bölücülük suçlamaları nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasının 10. yıldönümü vesilesiyle Uluslararası Af Örgütü, bir kez daha bu Uygur bilim insanının derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu.

2014 yılından bu yana hapiste olan Tokhti, Uygurlar ile Çin halkının çoğunluğu arasındaki barış içinde bir arada yaşamayı savunduğu için Çin hükümeti tarafından hedef alındı.

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada şunları duyurdu: “İlham Tokhti’nin on yıllık cezası yalnızca Çin’in insan hakları sicilinde bir leke olmakla kalmıyor, aynı zamanda uluslararası toplumun onun özgürlüğünü güvence altına almadaki başarısızlığını da gösteriyor.”

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri “Agnes Callamard” şunları vurguladı: “Dünya hükümetleri her uluslararası toplantıda, BM konferansında ve diplomatik etkileşimde bu düşünce mahkumunun serbest bırakılmasını doğrudan talep etmelidir.”

2019 yılında Sakharov İnsan Hakları Ödülü’nü alan Iham Tokhti, hapishanede kaldığı süre boyunca işkenceye, uzun süreli izolasyona ve tıbbi bakımdan ve yeterli gıdadan yoksun bırakılmaya maruz kaldı.

Kızı Johar İlham, yıllardır babasının serbest bırakılması için kampanya yürütüyor ve Çinli yetkililer, babasıyla bağlarını kesmekle tehdit ederek onu susturmaya çalışıyor.

Uluslararası Af Örgütü, Çinli yetkililere Uygur bilim adamını derhal serbest bırakması ve ona ve Sincan bölgesindeki diğer Müslüman azınlıklara yönelik zulme son vermesi çağrısında bulunan bir bildiri yayınladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu