Büyük Ayetullah Uzma Şirazi: “Yüce Allah’a ‘sebep’ anlamında ‘illet’ teriminin kullanılmasında bir sakınca yoktur.”

Büyük Ayetullah Uzma Şirazi: “Yüce Allah’a ‘sebep’ anlamında ‘illet’ teriminin kullanılmasında bir sakınca yoktur.”
Ayetullah Uzma Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi’nin günlük bilimsel oturumu 1448 yılı Rebîü’s-Sânî ayının yirmi dokuzuncu Pazar günü düzenlendi.
Bu oturumda, önceki oturumlarda olduğu gibi, kendileri katılımcıların çeşitli fıkhi konulardaki sorularını cevaplandırdılar.
Ayetullah Uzma Şirazi, Yüce Allah hakkında illet ve ma’lul kavramlarının kullanılmasına ilişkin bir soruya yanıt verirken, bu kavramların kullanımına dair kuralları ve sınırlarını tasvir etti.
Kendileri, illet kavramının Yüce Allah’ın zatı ile ilişkisini açıklarken şöyle açıkladılar: “Eğer illet kelimesi ‘sebep’ anlamında kullanılacaksa, Yüce Allah için bu şekilde kullanılması hiçbir sakınca taşımaz, çünkü Yüce Allah sebep yaratıcı ve esas sebeptir.”
Kendileri bu ifadenin yanlış kullanımını açıklayarak: “Sorun, illet ve ma’lulun ikisinin de yaratık türünden olup, insanlar arasındaki ilişkiler gibi hesaplanıp değerlendirilmesinde ortaya çıkar ki bu durumda, Yüce Allah’a böyle bir anlamın atfedilmesi yanlıştır. Bu nedenle bu şüpheyi gidermek adına, ‘yaratık anlamındaki illet ve ma’lul’ yerine ‘sebep ve müsebbip’ ifadesinin kullanılması uygundur.”




