Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Suudi Arabistan

Katif’te Hapiste Bulunan Bir Şii’nin İdam Hükmü Uygulandı

Suudi yetkililer Muhammed Esedi Şahuri’nin, Katif’in şii bölgesi olan Avamiye’de idam hükmünün uygulandığının haberini verdi.

Muhammed Esedi Şahuri’nin idam hükmü Katif bölgesinindeki şiilerin yaşadığı Avamiye şehrinde 30 Haziran 2024 pazar günü uygulandı. Kendisi geçtiğimiz yıllarla birlikte Katif bölgesinde idam edilen 6. hükümlü olmuştur.

Suudi Arabistan hükümetinin Muhammed Esedi Şahuri’ye yönelik yapmış olduğu itham edilen suçlamalar silahlı terör faaliyetlerinde bulunmak, patlayıcı düzenekler düzenlemek, terör unsurlarına yardım ve yataklık yapmak ve sivilleri öldürmeye yönelik bir terör grubu oluşturmaktır.

İnsan hakları mahkemesinin üyelerinin görüşüne göre bu şekil ithamlar siyasilerin ve ıslahatçıların şiilere yönelik yapmış oldukları ezici ve baskılayıcı ithamlardır.

Söylenmesinde fayda olacağı üzere Şahuri 8 yıl önce, Suudi Arabistan hükümetinin de haberdar olduğu barışçıl gösterilere katılıp ve göz altına alınmıştır. Gözaltı süresinde ise insan haklarının yayınlamış olduğu raporlarda şiddetli işkencelere maruz kalmış ve sonrasında da bilinmeyen bir yerde idam edilmiştir.

İnsan haklarına aykırı olan bu uygulamalar Suudi makamlarına yönelik adalet hükümleri ve kanunların işleyişi hakkında soru işaretlerinin oluşmasına sebebiyet vermiştir.

Son idam edilen olan Şahuri insan haklarının korunması hakkında bir kıvılcım yaratmıştır. Zira Şahuri’nin ismi insan hakları kuruluşlarının listesinde idamla tehdit edilenlerin arasında yer almamaktaydı.

Avrupa insan hakları kuruluşları bu konu hakkında Muhammed Esedi Şahuri’nin idamı adil olmayan bir şekilde Arabistan’ın idam hükmünü fazlaca uygulamasına yönelik bir oyun olduğunu ve bu uygulamaların Suudi hükümetinin idam cezasını azaltma politikasına tamamen ters olduğunu bildirdi.

Uluslararası insan hakları kuruluşları ve hapishanedekilerin aileleri uluslararası toplumlardan, idam cezasının kaldırıp siyasi hükümlülerin adil ve şeffaf bir şekilde yargılanmalarından emin olmak için Suudi yetkililere baskı yapmalarını istediler.

Bu uygulanan idam hükmüyle birlikte Suudi Arabistan’da insan haklarının durumu bölgesel ve uluslararası düzeyde şiddetli endişelere yol açmaktadır. Bu siyasetin devam etmesi halinde hükümet içerisinde değişikliklerin ve ıslahatların olmasına yönelik tepkilerin doğacağını göstermektedir. Sonucunda insan haklarının korunması ve savunulması için uluslararası müdahelelere ihtiyaç duyulacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu