
طالبان در دانشگاه فاریاب افغانستان سمیناری با عنوان «اهمیت ریش در اسلام» برگزار کرد و بر لزوم پیروی از قوانین خود در زمینه پوشش و ظاهر تأکید کرد. در این نشست، رئیس این دانشگاه تراشیدن ریش را بهعنوان تقلید از دشمنان اسلام و نقض آموزههای دینی معرفی کرد.
صفحه فیسبوک دانشگاه فاریاب اعلام کرد که طالبان در روز یکشنبه، چهاردهم اردیبهشت، سمیناری با عنوان «اهمیت ریش در اسلام» در دانشگاه فاریاب برگزار کرد.
این برنامه که بهطور ویژه برای دانشجویان و استادان دانشگاه فاریاب ترتیب داده شده بود، بهطور عمده به موضوع رعایت احکام دینی در خصوص ظاهر پرداخته و تأکید کرد که تراشیدن ریش امری نادرست و مخالف آموزههای اسلامی است.
رئیس منصوبشده طالبان در دانشگاه فاریاب در این سمینار ادعا کرد که تراشیدن ریش به دلیل تقلید از بیگانگان و دشمنان اسلام است و بهعنوان یک اشتباه دینی و پزشکی مطرح شد.
او همچنین بیان کرد که ادامه این روند نه تنها به زیانهای پزشکی منجر میشود بلکه مخالف احکام شرعی است. طالبان با استناد به چنین دیدگاهی، هرگونه تخطی از دستورالعملهای پوششی خود را تحت عنوان «فرهنگ غربی» رد میکند.
در سالهای اخیر و بهویژه پس از بازگشت طالبان به قدرت، این گروه محدودیتهای شدیدی برای دانشگاهها وضع کرده و اقدام به اِعمال قوانین پوشش اجباری کرده است.
در کنار اجبار به گذاشتن ریش، طالبان از دانشجویان خواسته است که از پوشیدن لباسهای غربی همچون شلوار و کراوات پرهیز کنند.
اما از منظر اهل بیت علیهم السلام و علمای شیعه، اینگونه اجبارها در مسائل دینی بهویژه در موضوعات مربوط به ظواهر دینی، با آموزههای اسلامی سازگار نیست.
اهل بیت علیهم السلام همواره تأکید کردهاند که در دین هیچگونه اجبار و خشونتی نباید باشد.
دین اسلام دین آزادی است و هرگز انسانها را به رفتارهایی که از دل و نیت آنها برنخاسته است مجبور نمیکند.
علمای شیعه نیز همواره بر آزادی فردی و عدم اجبار در انجام عبادات و مناسک دینی تأکید داشتهاند و هرگونه اعمال فشار در امور دینی را نفی کردهاند.
آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی در یکی از نشست های علمی در رابطه با حکم الزام مردم به رعایت حجاب فرمودند: حدود الهی که از اهم واجبات است، و در عهد رسول خدا و امیرالمومنین صلوات الله علیهما در هزاران مورد تعطیل شد، لذا این گونه موارد که از اخفّ و اهون امور است، اگر موجب بدبینی مردم حتی کفار شود، پرداختن به آن جایز نیست.