اجلاس سران عرب در بغداد؛ همبستگی برای مقابله با بحرانهای منطقهای

سیوچهارمین نشست سران کشورهای عرب با محوریت تأمین کمکهای انسانی، پایان یافتن درگیریها و تأکید بر احترام به حاکمیت و ثبات منطقهای برگزار شد.

سیوچهارمین اجلاس سران عرب روز شنبه در بغداد برگزار و با صدور بیانیهای 32 بندی، بر «ارسال فوری و بدون مانع کمکهای بشردوستانه»، «پایان یافتن درگیریها» و «احترام به حق حاکمیت کشورها» تأکید شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز در بندهای نخست این بیانیه، رؤسای کشورها خواستار «آتشبس دائمی»، «آزادی بدون قید و شرط اسیران» و «لغو محاصره مناطق آسیبدیده» شدند تا از «رنج غیرنظامیان کاسته و شرایط حمایت از کودکان یتیم و زخمی فراهم شود».
احمد ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب در سخنرانی افتتاحیه، با اشاره به «تهدید امنیت و ثبات منطقه»، بر لزوم «حل اختلافات از طریق گفتوگوی مسالمتآمیز» و «پرهیز از مداخله خارجی» تأکید کرد.
او همچنین نسبت به «تداوم تجاوزها به خاک همسایگان عرب» ابراز نگرانی کرد و از جامعه جهانی خواست «برای توقف حملات و بازگرداندن نیروها به مرزهای بینالمللی» اقدام کند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در سخنرانی ویدئویی خود در این اجلاس «نیاز به آتشبس فوری»، «آزادی گروگانها» و «آزادسازی مسیرهای ارسال کمک» را خواستار شد و تأکید کرد که «هیچ عملیات بشردوستانهای نباید خارج از چارچوب اصول بینالمللی اجرا شود».
وی همچنین پیشنهاد داد «کنفرانس صلح بینالمللی» برای بازگشت به گفتوگوی دوکشوری برگزار شود.
در ادامه، سران عرب حملات مکرر به سوریه و لبنان را محکوم کردند و خواستار «عقبنشینی کامل نیروها» و «حفظ تمامیت ارضی این کشورها» شدند.
علاوه بر این، ایجاد منطقهای عاری از تسلیحات هستهای و کشتارجمعی، پشتیبانی از صندوق حمایت از کودکان آسیبدیده و پروتزدهی به زخمیها، و تقویت تلاشهای صلح در یمن از دیگر محورهای بیانیه بود.
شرکتکنندگان همچنین «حل بحران سودان از طریق گفتوگوی ملی»، «حمایت از وحدت لیبی با پرهیز از مداخلات خارجی» و «تقویت امنیت و توسعه در سومالی» و «یافتن راهحلی فوری برای بحران غزه» را برشمردند.
همکاری با سازمان ملل برای تأمین مالی آژانس امدادرسانی و بازسازی و تسهیل مذاکرات ایران و آمریکا در زمینه انرژی صلحآمیز هستهای نیز در دستور کار قرار گرفت.
این اجلاس، چهارمین میزبانی بغداد پس از سال 2012 و نشانهای از تمایل کشورهای عرب به «اتحاد و همگرایی» در برابر چالشهای پیچیده منطقهای است.