اولین تحقیقات فراگیر سازمان ملل از آغاز جنگ میان اسرائیل و شبهنظامیان حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، اسرائیل را به جنایت علیه بشریت و حماس را به جنایت جنگی متهم کرد.
بازرسان حقوق بشر سازمان ملل به این نتیجه رسیدهاند که از زمان آغاز جنگ در غزه پس از حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل، هر دو طرف مرتکب جنایات جنگی شدهاند.
در گزارش این کمیته تحقیقاتی مستقل که روز چهارشنبه ۲۳ خرداد منتشر شد، آمده است که اسرائیل از طریق اقداماتی چون جابجایی اجباری شهروندان عادی، نابودسازی، قتل، شکنجه و رفتارهای خشونتآمیز مرتکب جنایت علیه بشریت شده است.
آنها میگویند که اسرائیل و حماس هر دو در این جنگ مسئول ارتکاب قتل، کشتن عامدانه، شکنجه و خشونت جنسی بودهاند.
گزارش این کمیته اعضای شاخه نظامی حماس و سایر گروههای مسلح فلسطینی و نیز شهروندان فلسطینی را به دلیل وقایع هفتم اکتبر، قتل غیرنظامیان و گروگانگیری، به «جنایت جنگی» و نقض چند قانون بینالمللی دیگر متهم کرد.
بازرسان همچنین میگویند که برخی از اقدامات اسرائیل به دلیل تلفات بالای غیرنظامیان، جنایت علیه بشریت محسوب میشود.
اسرائیل با این تحقیق همکاری نکرده است و نمایندگی این کشور در مقر سازمان ملل در ژنو بازرسان را به تبعیض سیستماتیک علیه اسرائیل متهم کرده است، اما حماس هنوز واکنشی نشان نداده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گفت که درگیری بین اسرائیل و گروههای فلسطینی منجر به نقض شدید حقوق غیرنظامیان و کودکان در مقیاس و شدت بیسابقه، بهویژه در غزه شده است.
بر اساس گزارش سازمان ملل، در این درگیریها حقوق کودکان بهویژه حق ذاتی آنها برای زندگی نادیده گرفته شده است.
در این گزارش آمده که جنگ در غزه منجر به افزایش ۱۵۵ درصدی مواردی شده است که به عنوان «تخلفات شدید» علیه کودکان طبقهبندی میشود.
سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۳ بیش از ۸۰۰۰ مورد از نقض فاحش حقوق ۴۲۴۷ کودک فلسطینی و ۱۱۳ کودک اسرائیلی را تأیید کرده است.
حماس و جهاد اسلامی هم به دلیل کشتن، مجروح کردن و ربودن کودکان در این فهرست قرار گرفتند.
وزارت بهداشت غزه هم که حماس آن را اداره میکند میگوید از زمان حمله اسرائیل به غزه تاکنون ۳۶۷۳۱ نفر بر اثر بمباران و حملات زمینی در این باریکه کشته شدهاند که اکثر آنان از کودکان و زنان بوده اند.