İngiltere’deki 311 Caminin Güvenlik Bütçesi Bekleyişi ve İslamî Kurumların İçişleri Bakanlığı’na Yönelik Sert Eleştirileri

İngiltere’deki 311 Caminin Güvenlik Bütçesi Bekleyişi ve İslamî Kurumların İçişleri Bakanlığı’na Yönelik Sert Eleştirileri
“Hyphen” platformu tarafından yayımlanan verilere göre, 2024 Temmuz ile 2025 Kasım arasında İngiltere’deki camilerden “Önleyici Güvenlik Programı” kapsamında yapılan yardım başvurularından toplam 510 tane kayıt alınmış, ancak bu başvurulardan sadece 199’u onaylanmış; 311 cami ise aylar, hatta yıllar sonra bile belirsizlik içinde ve herhangi bir yanıt almadan beklemekte.
Londra El-Yevm Haber Ajansı’na göre, bu istatistiklerin ortaya çıkması, İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın 9 aylık dirençten sonra ve doğrudan Bilgi Komiserliği Ofisi’nin müdahalesiyle gerçekleşmiştir.
Bu gecikmelerin açığa çıkması, İslami kurumların yoğun eleştirilerine neden oldu.
Birleşik Krallık Müslüman Konseyi, ırkçı ve İslam karşıtı saldırıların artışına ve imamların evlerinin ateşe verilmesine dikkat çekerek, bu mekanizmanın acil ve bağımsız bir şekilde incelenmesini talep etti.
Ayrıca Parlamenter Bell Ribeiro-Addy, ibadet yerlerinin güvenliğinin sağlanmasının devletin hayati bir sorumluluğu olduğunu vurguladı ve uzun süreli gecikmeleri camilerin tehditlere karşı savunmasız bırakılması olarak nitelendirdi.
O ayrıca, güvenlik bütçesinin sosyal medya içeriklerinin denetlenmesi şartına bağlanmasını, camilerin seslerini kısmaya yönelik bir çaba olarak değerlendirdi.




