Ayetullah-ü’l Uzma Şirazi: Siyah giysi giymek kesinlikle mekruh değildir ve bu konuda geçerli rivayetler genellikle yoktur.

Ayetullah-ü’l Uzma Şirazi: Siyah giysi giymek kesinlikle mekruh değildir ve bu konuda geçerli rivayetler genellikle yoktur.
Ayetullah-ü’l Uzma Seyyid Sadık Hüseyin Şirazi’nin günlük ilmi oturumu, Hicri 1448 yılı Muharrem ayının on altıncı gününde, Perşembe günü gerçekleştirildi.
Bu oturumda, daha önceki oturumlarda olduğu gibi, kendisi katılımcıların çeşitli fıkhi meseleler hakkındaki sorularını yanıtladı.
Ayetullah-ü’l Uzma Şirazi, siyah kıyafet giymenin hükmüne ilişkin olarak şöyle dedi: Siyah giysi giymenin mekruh olduğuna dair genellikle geçerli bir rivayet yoktur; bu nedenle, bazı fukaha siyah giysi giymenin kesinlikle mekruh olmadığını ileri sürer.
Kendisi sözlerine şöyle devam etti: Ancak fukahanın çoğunluğu, sünnetlerde, müstehablarda ve mekruhlarda, bizim gerekli senede sahip rivayetlerimizin olmadığı görüşündedir.
Ayrıca kendisi, İmam Cafer Sadık (a.s.)’dan gelen sahih riayetlerde belirtildiği gibi, laaketredetlerde ve vacip ve haram olmayanlarda, bu rivayetlerin geçerli olduğunu ve bu konulardan birinin siyah giysi giymek olduğunu vurguladı.
Ayetullah-ü’l Uzma Şirazi ayrıca şöyle dedi: Siyah giysi giymenin mekruhu hakkında hiçbir doğru rivayet yoktur; ve bu rivayetlerin tümü, ya mürselen gelmiştir ya da senedi geçerli değildir.
Kendisi, Muharrem ve Safer aylarında İmam Hüseyin (a.s.) için siyah giysi giymeye ilişkin olarak da şöyle dedi: Siyah giysiyi mekruh sayan görüşe göre bile, İmam Hüseyin (a.s.) ve Ehlibeyt (a.s.) için, bir şiar ve işaret niteliği taşıdığı için sadece mekruh değil, aynı zamanda müstehabdır.




