AB Raporu – Görüşme Girişimi

AB Raporu – Görüşme Girişimi
AB’nin Taliban Yetkilileriyle Afgan Göçmenlerinin Kabil’e Geri Gönderilmesine İlişkin Görüşme Çabası
Avrupa Birliği, Afgan göçmenlerinin durumunu yönetme çabalarının bir parçası olarak, Brüksel’de Taliban yetkilileriyle yeni bir görüşme düzenlemeyi hedefliyor.
Bu girişim, aynı zamanda bölge ülkelerinden göçmenlerin sınır dışı edilme sürecinin artması ve Afganistan’daki insan hakları durumuna ilişkin endişelerle dikkatleri uluslararası kuruluşların üzerine çekmiş durumda.
👈Bu konuyla ilgili olarak meslektaşımın raporunu inceleyin:👉
Özellikle çeşitli ülkelerden geri dönen Afgan göçmenlerinin sayısının artması, göçmenlerin geleceği ve Avrupa ülkelerinin Taliban yetkilileriyle nasıl etkileşimde bulunacağı konularını önemli siyasi ve insani bir mesele haline getirdi.
Bu çerçevede, Avrupa Birliği, göçmenlerin geri gönderilme süreci hakkında Taliban yönetimiyle yeni görüşmeler yapmayı planlıyor.
Fransız haber ajansının bildirdiğine göre, Avrupa Komisyonu yakın zamanda Taliban yetkililerini Brüksel’e davet etmeyi planlıyor, böylece Afgan göçmenlerle ilgili dosya üzerinde diyalog kurulabilecek.
Raporda, Brüksel’deki teknik toplantının zamanını belirlemek için resmi bir mektubun Kabil’e gönderileceği belirtiliyor.
Fransız haber ajansı ayrıca bu görüşmenin, İsveç’in koordinasyonuyla gerçekleşeceğini ve Avrupalı yetkililer ile Taliban arasındaki önceki temasların devamı niteliğinde olacağını raporladı.
Avrupalı kaynaklara göre, bu toplantının amacı Afgan göçmenlerin geri gönderilmesine ilişkin mekanizmaların incelenmesi ve bu konudaki idari koordinasyonları ele almak.
Raporlara göre, yaklaşık 20 AB üyesi ülke, özellikle ceza mahkumiyeti bulunan kişiler olmak üzere, göçmenlerin sınır dışı edilmesine yönelik politikalardan oluşan bir gündem belirlemek istiyor.
Bu gelişmeler, 2023 yılından bu yana İran ve Pakistan’dan Afganistan’a geri dönen beş milyondan fazla Afgan’ın olduğu bir zamanda yaşanıyor ve bu dönüşlerin önemli bir kısmı zorunlu olarak gerçekleşmiş.
Bu esnada, insan hakları örgütleri ve göçmenlerle ilgili faaliyet gösteren kurumlar, geri dönenlerin durumu hakkında endişelerini dile getirdiler.
Afganistan’daki sosyal kısıtlamalar, ekonomik sıkıntılar ve güvenlik koşulları, geri dönen göçmenlerin geleceğine dair kaygıları artırmış ve birçok aile belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kalmış durumda.
Aynı zamanda bazı analistler, Avrupa ülkeleri ile Taliban yetkilileri arasındaki doğrudan temasların artmasının, göç krizini yönetme ve Avrupa’ya olan mülteci akışını önleme çabasının bir göstergesi olduğunu düşünüyor.
Bununla birlikte eleştirmenler, geri dönenlerin güvenliği, eğitim, istihdam ve temel insan hakları hakkında net garantiler içermezse göçmenlerin geri gönderilmesi konusunda yapılacak her türlü anlaşmanın, Afganistan’daki insani krizi derinleştirebileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.
Halen geniş çaplı yoksulluk, işsizlik ve ağır sosyal kısıtlamalarla boğuşan bir ülke olan Afganistan’da bu gibi öngörüler endişeye yol açmakta.




