Afrika

Tunus’ta Muhaliflere Toplu Kısıtlama; Kays Said Hükümetine Yönelik İnsan Hakları Eleştirileri Dalgası

Tunus’ta bir mahkeme, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle aralarında siyasetçilerin, gazetecilerin ve iş adamlarının da bulunduğu 40 kişiyi mahkum etti.

İnsan hakları örgütlerinin sert tepkisiyle karşılanan bu hamle, Kuzey Afrika ülkesinde siyasi özgürlüklerin giderek kısıtlandığının bir başka işareti olarak görülüyor.

👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki raporunu inceleyelim.👉🏻

Resmi Tunus Haber Ajansı’na (TAP) göre, ülkenin başkentindeki bir mahkeme cuma günü, ülkeyi istikrarsızlaştırmaya ve Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’i devirmeye çalıştıkları suçlamasıyla kırk siyasi muhalife 13 ila 66 yıl arasında değişen uzun hapis cezaları verdi.

Bunlar arasında siyaset, iş ve gazetecilik dünyasının önde gelen isimleri yer alıyor.

Bu cezalar, sanıklardan yirmiden fazlasının ülkeden kaçtığı ve davaların detaylarına ilişkin kesin bilginin yayınlanmadığı bir dönemde verildi.

Muhalifler davayı “siyasi bir gösteri” olarak niteledi.

Muhalefet koalisyonu lideri Najib Şabbi, bunu siyasi muhalefeti suçlulaştırmaya yönelik bir eylem olarak nitelerken, sanıkların savunma avukatı ise yargılama sürecini “gülünç ve utanç verici” olarak niteledi.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi uluslararası kuruluşlar, yargılama sürecini eleştirerek, güvenilir delillerden yoksun olduğunu ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğunu söyledi.

Yolsuzlukla mücadele sloganıyla 2019 yılında iktidara gelen Kays Said, 2021 yılından bu yana parlamentoyu ve Yüksek Yargı Konseyi’ni feshederek hükümeti fiilen tek taraflı olarak yönetiyor.

Aralarında Abir Musavi ve Raşid Gannuşi’nin de bulunduğu çok sayıda tanınmış muhalif isim şu anda hapiste.

Eleştirmenler, Tunus cumhurbaşkanının yargı yapısını muhalefeti bastırmak için kullandığını, kendisi ise yolsuzlukla mücadele ve düzeni sağlama vurgusunu sürdürdüğünü söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu