Afganistan

ABD Dışişleri Bakanlığı raporuna göre: Afganistan’da başta Şiiler olmak üzere dini hak ihlalleri arttığını gösteriyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’da Taliban hükümeti tarafından dini azınlıkların haklarına yönelik ihlallerinin 2023 yılında arttığını, Taliban’ın toplumu kendi şeriat yorumuna göre yönettiğini söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık raporunda geçtiğimiz günlerde Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan yeni raporunda uluslararası din özgürlüğüne ilişkin, Taliban’ın geçtiğimiz yıl Afganistan’daki azınlıkların dini mekânlarını koruyamadığını belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’daki insan hakları örgütlerinden ve dini azınlıklara yönelik hedefli saldırıların gerçekleştirdiğini söylüyor. Ve Taliban Şiileri ve Hazaraları Bamyan, Daikundi, Maidan Wardak, Baghlan, Belh, Kunduz, Badakhshan, Herat, Ghazni, Sarpul, Kandahar, Uruzgan, Takhar ve Samangan illerinde öldürüp, yerleşimlerini el konarak işkence ve zorbalıklarıyla yerlerinden edildi.
Raporun devamında Taliban Şiilerin ve Hazaraların nüfusunu işkence, zorbalık ve ötekileştirerek, yerlerinden edip, ülkeyi terk edilmesini amaçladığını belirtiliyor.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı bu raporda, Baghlan’da ibadet edenlere yönelik intihar saldırıları, Kabil’in batısında bir spor kulübüne saldırı ve Hazaraları taşıyan bir araca düzenlenen bombalı saldırıyı kastederek Hazaralara yönelik “sistematik” saldırıların devam ettiğini vurguladı.

Yine Raporun elde ettiği bilgilere göre Taliban, ülkedeki özel okullar da dâhil olmak üzere tüm okullarda Caferi fıkhının öğretilmesini yasakladığı yer verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu