مسلمانان در فرانسه بین ۶ تا ۱۰ ٪ جمعیت این کشور را تشکیل می دهند. از این جمعیت بسیاری از آنها آفریقایی تبار یا ترک تبار هستند.
حالا رییس جمهور فرانسه اظهاراتی علیه اسلام سیاسی مطرح کرده و سر و صدای زیادی را به راه انداخته است.
به گزارش خبرگزاری یورونیوز، امانوئل ماکرون، رییس جمهور فرانسه بار دیگر از جوانان آفریقا و بهویژه الجزایر خواست تا فرانسه را دیگر دشمن خود حساب نکنند.
آقای ماکرون حدود یک ماه پیش و در جریان سفر به مالی هم همین موضع را بیان کرده بود.
این تلاش رییس جمهور فرانسه از آنجا نشات می گیرد که احساسات ضد فرانسوی در میان جوانان کشورهایی که سابقه استعمار فرانسه را دارند بالا گرفته است.
رئیس جمهوری فرانسه در پاسخ به پرسش یک خبرنگار درباره احساسات ضد فرانسوی در قاره آفریقا گفت: به جوانان میگویم مشکل را به من توضیح دهید و نگذارید بر شما سوار شوند. آینده شما فرانسه ستیزی نیست.
امپراطوری و جمهوری سوم فرانسه از اواسط قرن نوزدهم سرزمینهای بسیاری را در قاره آفریقا به مستعمره خود تبدیل کرد.
روند استقلال از فرانسه، بهویژه در الجزایر بسیار خونبار بود. هیچکدام از روسای جمهوری فرانسه به خاطر تاریخ استعماری این کشور از الجزایر عذرخواهی نکرده اند.
امانوئل ماکرون، با تاریخی توصیف کردن بیاعتمادی میان آفریقا و کشورش گفت: بله فرانسه مورد انتقاد قرار دارد. از فرانسه بهدلیل گذشتهاش انتقاد میشود. علت هم این است که سالها اجازه دادیم سوءتفاهم در میان ما ریشه دار شود، بهعلاوه با حجم عظیمی از دستکاری [افکار عمومی] و مداخله هم روبهرو هستیم… شاید این ماجرا جنگ پدربزرگها و پدران شما بوده است، اما همهجا به شما اطلاعات بیفایده داده میشود.
تلاش برای بازخوانی دقیق تاریخ و پاسخ به پرسشها درباره جنگهای استعماری و همچنین تاریخ متاخر حضور فرانسه در قاره آفریقا یکی از برنامههای دولتهای اول و دوم امانوئل ماکرون بوده است.
افشای اسناد مسئولیت نیروهای فرانسوی در نسلکشی رواندا هم در همین چارچوب انجام شد.
رئیس جمهوری فرانسه درباره دیدگاه خود ناظر بر دستهای دشمنان پشت پرده برای تخریب ذهنیت جوانان گفت: روراست باشیم: بسیاری از فعالان اسلامگرای سیاسی یک دشمن دارند: فرانسه. بسیاری از شبکهها که از سوی افراد پشت پرده از ترکیه، روسیه یا چین هدایت میشوند، یک دشمن دارند: فرانسه. همین کشورها برنامههای نواستعماری را در دستور کار خود دارند.
فرانسه، بریتانیا و بسیاری دیگر از کشورهای اروپایی دستکم در یک دهه گذشته روسیه و به مقیاسی کمتر چین را به تلاش برای دستکاری افکار عمومی بهویژه از طریق اینترنت و شبکههای اجتماعی متهم میکنند. با این حال نام بردن از ترکیه بهعنوان کشوری هم ردیف روسیه و چین، معمول به نظر نمیرسد.
سفر رییس جمهور فرانسه به الجزایر و تغییر لحن او خطاب به کشورهای سابقا مستعمره فرانسه درست در آستانه بحران انرژی و نیاز اروپا به گاز الجزایر نشاندهنده تغییر مناسبات ژئوپولیتیک پس از جنگ اوکراین به ویژه در حوزه افریقای شمالی شده است.