آیت الله مکارم شیرازی وابستگی حوزههای علمیه و مراجع تقلید به حکومت ایران را رد کرد
اظهارات آیت الله مکارم شیرازی یکی از مراجع تقلید شناختهشده در قم درباره استقلال حوزه علمیه، بار دیگر توجه افکار عمومی را به تفاوت میان مراجعی که پیوندهای نزدیکی با ساختار رسمی دارند و مراجعی که تنها در پی عمل به آموزههای اهلبیت علیهمالسلام و بیان درد مردم بوده و زبان گویای آنان هستند، جلب کرده است.

در روزهای گذشته، آیت الله ناصر مکارم شیرازی طی سخنانی اعلام کرد که «حوزه علمیه و مراجع هیچگاه به دولت وابسته نبودهاند».
این اظهارات پس از آن مطرح شد که در نشست صدسالگی حوزه علمیه، جمعی از حوزویان نسبت به کاهش استقلال حوزه و وابستگی آن به ساختارهای رسمی ابراز نگرانی کرده بودند.

در سالهای اخیر، اصطلاح «مراجع حکومتی» وارد ادبیات فضای حوزوی و رسانهای شده؛ تعبیری که اشاره به برخی از مراجع تقلید که بیشتر در مواضع خود، همراستا با سیاستهای رسمی حکومت ایران سخن میگویند، دارد.
این تعبیر عمدتاً و به صورت شاخص به افرادی چون آیت الله ناصر مکارم شیرازی و آیت الله حسین نوری همدانی اطلاق شده است.

اگر چه برخی دیگر از مراجع تقلید در عداد این گروه قرار گرفته و نیز گاه در نتیجه فشارهای رسمی، ناچار به تأیید برخی سیاستهای حکومتی شدهاند.
در سوی دیگر، مرجعیت مستقل قرار دارد؛ مراجعی که نه در پی نفوذ سیاسی و ورود به ساختار قدرت هستند و نه در پی تأیید وضعیت و سیاست های موجود، بلکه تمام همت خود را صرف نشر معارف اهلبیت علیهمالسلام، محافظت از شعائر دینی و دفاع از مردم میکنند.
از برجستهترین نمونههای این دسته از مراجع تقلید، میتوان به مرجعیت مرحوم آیتالله العظمی سید محمد شیرازی و ادامه آن در مرجعیت آیتالله العظمی سید صادق شیرازی اشاره کرد.

همچنین مراجع تقلید دیگری مانند آیات عظام شیخ حسین وحید خراسانی، سید علی سیستانی، لطفالله صافی گلپایگانی و میرزا جواد تبریزی نیز در شمار مراجعی شناخته میشوند که در مسیر استقلال و خدمت صادقانه به آموزه های اهل بیت علیهم السلام گام برداشته و همواره به استقلال در موضعگیریها شناخته شدهاند.
پیش تر شیخ ناصر اسدی در شبکه عربی امام حسین علیهالسلام تأکید کرده بود که «مرجعیت شیرازی، مستقل است و هیچگاه به حکومتی وابسته نبوده» است.