
همزمان با افزایش حضور مسلمانان در جوامع اروپایی، مسأله حجاب و نمادهای مذهبی در محیطهای دولتی به یکی از جنجالیترین موضوعات سیاسی و اجتماعی در قاره سبز تبدیل شده است.
موضوعی که بین اصول آزادی دینی و سیاستهای بیطرفی دولتی تعارض ایجاد کرده است.
موضوع حجاب در ادارات دولتی به نقطه داغ منازعات سیاسی در اروپا تبدیل شده است.
به گزارش یورونیوز، در حالی که برلین در حال بازنگری در قانون «بیطرفی» خود است که پوششهای مذهبی نظیر روسری را برای کارکنان دولتی ممنوع کرده، حزب سبزهای آلمان خواهان لغو این قانون شدهاند.
این اقدام، آلمان را در کانون بحثی وسیعتر درباره سکولاریسم و آزادی دینی در اروپا قرار داده است.
فرانسه با سختگیرانهترین قوانین سکولاریستی، هرگونه نماد مذهبی از جمله روسری، صلیب، کیپا و عمامه را در مدارس دولتی و محیطهای اداری ممنوع کرده است.
مقامات این کشور حفظ بیطرفی دولت را دلیل این محدودیتها میدانند. بلژیک نیز سیاست مشابهی دارد و کارمندان دولتی در مواجهه با مردم از نمایش نمادهای مذهبی منع شدهاند.
بر اساس گزارش یورونیوز، هلند، دانمارک، اتریش و بلغارستان نیز قوانین ممنوعیت پوشش کامل صورت را به دلایل امنیتی اجرا کردهاند.
این در حالی است که کشورهایی چون سوئد، اسپانیا و پرتغال آزادی بیشتری قائل هستند، گرچه در برخی موارد، تصمیمگیری به نهادهای محلی واگذار شده است.
در یونان، با وجود حمایت قانونی از آزادی مذهبی، در عمل مواردی از تبعیض گزارش شده است.
به عنوان نمونه، در سال 2022 یک دانشجوی محجبه از دوره کارآموزی در بیمارستانی منع شد.
با وجود تنوع سیاستها، مسئله حجاب در اروپا همچنان موضوعی حساس باقی مانده که نشاندهنده تعارض عمیق میان اصول حقوق بشری و نگاههای سختگیرانه به سکولاریسم است.
موضوعی که مسلمانان اروپا، بهویژه زنان محجبه، بیش از همه با پیامدهای آن دستوپنجه نرم میکنند.