دستور تازه دونالد ترامپ برای تسریع در استخراج معادن اعماق دریا، موج گستردهای از نگرانی میان کارشناسان محیط زیست، گروههای شیلاتی و شرکتهای فناوری برانگیخته و خطر آسیبهای غیرقابل جبران به اکوسیستمهای دریایی را مطرح کرده است.

دونالد ترامپ روز پنجشنبه فرمانی امضا کرد که بر اساس آن، اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا (National Oceanic and Atmospheric Administration – سازمان ملی اقیانوسی و جوی آمریکا) موظف به تسریع در صدور مجوزهای استخراج معادن اعماق دریا در آبهای داخلی و بینالمللی شد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس ترامپ هدف این اقدام را تثبیت جایگاه آمریکا به عنوان پیشرو در اکتشاف و توسعه معادن بستر دریا عنوان کرده است.
این دستور در حالی صادر شده که بیش از سی کشور، گروههای زیستمحیطی، انجمنهای شیلاتی و برخی شرکتهای فناوری خواستار تعلیق جهانی فعالیتهای استخراج از بستر دریا شدهاند.

به گفته جف واترز (Jeff Watters)، معاون سازمان محافظت از اقیانوسها، استخراج در اعماق دریا تهدیدی جدی برای کل اکوسیستم اقیانوسی محسوب میشود و آثار تخریبی آن به بستر دریا محدود نخواهد بود.

شرکت کانادایی متالز کمپانی نیز اعلام کرده قصد دارد از طریق زیرمجموعه آمریکایی خود مجوز استخراج گرههای معدنی حاوی نیکل، کبالت و منگنز را دریافت کند؛ موادی که برای صنایع فناوری پیشرفته اهمیت حیاتی دارند.
در مقابل، کتی ماتیوز (Katie Matthews)، دانشمند ارشد سازمان اوشنا (Oceana – گروه مدافع اقیانوسها)، هشدار داده که تسریع این فرایند بدون وضع تدابیر حفاظتی، تنها به تسریع روند تخریب اقیانوسها خواهد انجامید.
به گفته دانکن کوری (Duncan Currie)، مشاور ائتلاف حفاظت از اعماق دریا، بیتوجهی به تدوین قوانین بینالمللی در این زمینه، راه را برای رقابتهای بیقاعده کشورها و تخریب بیشتر محیط زیست دریایی هموار خواهد کرد.