تاجیکستان برای بازگرداندن اعضای گروههای سنی تندرو به زندگی عادی برنامهریزی میکند
با افزایش نگرانیها از جذب جوانان به گروههای سنی تندرو، دولت تاجیکستان برنامهای پنجساله برای بازپروری و بازگشت تدریجی زندانیان مرتبط با این جریانها به جامعه آغاز کرده است.
اقدامی با حمایت بینالمللی برای تقویت ثبات اجتماعی و امنیت ملی.

دولت تاجیکستان با راهاندازی برنامهای ساختاری بهدنبال بازگرداندن بیش از دو هزار زندانی وابسته به گروههای سنی تندرو به زندگی عادی است.
طبق گزارش کاسپین پست، این برنامه که از 2025 تا 2029 ادامه دارد، با همکاری دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرائم سازمان ملل متحد و از محل بودجه دولتی اجرا خواهد شد.

در پی آسیبهای ناشی از نفوذ گروههایی مانند گروه سنی های تندروی داعش در منطقه، از جمله پیوستن حدود دو هزار شهروند تاجیکی به این جریان در عراق و سوریه، این کشور بهطور فزایندهای با خطر جذب جوانان 15 تا 30 ساله مواجه است.
بر همین اساس، برنامهی جدید بر آموزش دینی، حرفهای، روانی و ایجاد اشتغال پس از آزادی متمرکز است.
به گزارش آسیا پلاس، رستم عزیزی، پژوهشگر حوزهی جریانهای تندرو، تاکید میکند که عواملی همچون بحران هویت، بیسوادی و مهاجرت کاری، بیشتر از فقر مطلق در گرایش افراد به این گروهها نقش دارند.

وی در ادامه میافزاید: «جوانان حاشیهنشین، بهویژه پس از مهاجرت به روسیه، در معرض خطر بیشتری قرار میگیرند.»
یکی از نمونههای موفق این طرح، فردی به نام جمعهبای است که پس از همکاری با طالبان و محکومیت هجده ساله، اکنون در زندان مشغول آموزش و سوادآموزی است.
او در گفتگو با دفتر سازمان ملل گفت: «یادگیری خواندن و نوشتن، نگاه من را به زندگی تغییر داد.»
مقامات امیدوارند این برنامه با تقویت هویت دینی معتدل و مشارکت اجتماعی، از بازگشت اعضای گروههای سنی تندرو به مسیر پیشین جلوگیری کند و امنیت داخلی را ارتقا بخشد.