در سایه حکومت طالبان در افغانستان، بار دیگر صدای قلم در استان دایکندی که ساکنان آن اکثرا شیعیان هزاره هستند، خاموش شد.
طالبان با مسدود نمودن دو مرکز آموزشی در این استان و بازداشت آموزگاران؛ بار دیگر نشان دادند که ستیز آنان با دانش و فرهنگ پایانی ندارد.
درست در زمانی که جهان بر حق آموزش به ویژه آموزش دختران تأکید دارد؛ اما در افغانستان دیوارهای جهل و بی سوادی از سوی طالبان بلندتر میشود.
در ادامه سیاستهای محدودکننده طالبان علیه آموزش و فرهنگ، این گروه در تازه ترین مورد در استان دایکندی که ساکنان آن اکثرا شیعیان هزاره هستند، دو مرکز آموزشی را تعطیل و استادان آنها را بازداشت کرده است.
بر اساس گزارشها، قبلا در این مراکز آموزشی، زبان انگلیسی و کامپیوتر نیز تدریس میشد.
فعالان فرهنگی و آموزشی میگویند؛ این اقدامات طالبان نشان دهنده دشمنی مستمر آنها با آموزش و فرهنگ است؛ سیاستی که با تعطیلی مکاتب دخترانه و محدودیتهای گسترده علیه نهادهای آموزشی تبلور یافته است.
این محدودیتها نه تنها دسترسی به آموزش را برای هزاران دانشآموز و دانشجو مختل کرده، بلکه آینده نسل جوان افغانستان را نیز در هالهای از ابهام فرو برده است.
جامعه بینالمللی، سازمانهای حقوق بشری و فعالان مدنی بارها نگرانی خود را از این اقدامات ابراز کرده و خواستار رفع محدودیتها شده اند.
اما، طالبان با بی اعتنایی کامل، به سیاستهای خود ادامه داده است.
این در حالی است که دو روز پیش، کنفرانس بینالمللی با عنوان آموزش دختران در جوامع اسلامی، در اسلام آباد پاکستان برگزار شد که در آن اکثر شرکت کنندگان بر اهمیت آموزش دختران تاکید کردند.
در بیانیه پایانی این کنفرانس آمده که آموزش دختران حقی بنیادی است که توسط قوانین الهی حفظ شده و در آموزههای اسلامی مورد تأکید قرار گرفته است.
با وجود چنین تأکیداتی از سوی جوامع اسلامی و بینالمللی، ادامه سیاستهای محدودکننده طالبان علیه آموزش، به ویژه آموزش دختران، میتواند پیامدهای ناگواری برای آینده افغانستان داشته باشد.
این اقدامات نه تنها توسعه و پیشرفت کشور را متوقف میکند، بلکه میتواند به افزایش نارضایتیهای عمومی و بیثباتیهای اجتماعی منجر شود.