اخبارافغانستانجهان

تلاش طالبان برای تبدیل دانشگاه‌ها به مدرسه‌های دینی

استادان دانشگاه بامیان در نامه‌ای به سازمان ملل، هشدار داده ‌اند که طالبان با تبدیل دانشگاه‌ها به مدارس دینی، در حال نابودی چراغ علم و دانش در افغانستان هستند.

در نامه گفته شده که این اقدام، بخشی از سیاست گسترده طالبان برای ترویج تفکر افراطی و جایگزینی نظام آموزشی مدرن با ایدئولوژی جهادی است.

در سرزمین کهن افغانستان، جایی که کوه‌های سر به فلک کشیده بامیان شاهد تاریخ پرفراز و نشیب این دیار بوده ‌اند، اکنون دانشگاه‌هایش با چالشی تازه مواجه ‌اند.

شماری از استادان دانشگاه و محققان بامیان در نامه‌ای به سازمان ملل متحد، زنگ خطر را به صدا درآورده‌ اند؛ آنان هشدار می‌دهند که طالبان در تلاش‌اند تا دانشگاه‌ها را به مدارس دینی تبدیل کنند و بدین‌سان، چراغ علم و دانش را خاموش سازند.

در این نامه که روز پنجشنبه 20 دی، نسخه‌ای از آن در دسترس رسانه‌ها قرار گرفته، گفته شده که طالبان به‌طور گسترده استادان دانشگاه‌های خصوصی را برکنار و برخی را تعلیق کرده ‌اند.

آنان تأکید می‌کنند که طالبان از تمامی استادان خواسته ‌اند تا برای انتخاب مجدد، آزمون دینی را سپری کرده و با هماهنگی این گروه دوباره منصوب شوند.

این در حالی است که بسیاری از این استادان دارای مقالات علمی ملی و بین‌المللی بوده و در عرصه‌های تخصصی خود سرآمد هستند.

استادان معترض بر این باورند که این سیاست طالبان در راستای یکسان‌سازی و تبدیل دانشگاه‌ها به مدارس دینی است؛ هدف نهایی، برکناری تمامی استادان و جایگزینی آنان با افرادی است که ایدئولوژی طالبان را ترویج کنند.

آنان با نگرانی اظهار داشته ‌اند که این اقدام، «آخرین خنجری بود که بر تابوت نیمه‌جان دانشگاه‌های افغانستان زده شد» و دیگر جایی برای تحقیق و فعالیت علمی در کشور باقی نمانده است.

آنان تاکید می‌کنند که در حال حاضر در معرض تهدیدهای جدی از جمله اتهامات، بازجویی‌های بی‌پایان، تهدید به مرگ و سایر خطرات مرگ‌بار قرار دارند و مجبور شده‌ اند برای حفظ امنیت شان از کشور فرار کنند.

این در حالی است که طالبان با گسترش مدارس دینی و جهادی در سراسر افغانستان، در پی تقویت ایدئولوژی خود هستند.

بر اساس گزارش‌ها، این گروه در هر استان یک مدرسه بزرگ دینی و در هر شهرستان، سه تا ده مدرسه دینی تأسیس کرده‌ اند.

این مدارس با ارائه آموزش‌های دینی خاص، نسل جدیدی از پیروان ایدئولوژی طالبان را پرورش می‌دهند که می‌تواند به تقویت تفکر افراطی و خشونت‌گرا در جامعه منجر شود.

واکنش‌ها به این اقدامات طالبان هم گسترده بوده است.

سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل گفته که ایجاد نظام‌مند مدارس جهادی به‌جای مکاتب مدرن، نگرانی عمیقی را ایجاد می‌کند و می‌تواند به گسترش افراط‌گرایی و تروریسم در افغانستان منجر شود.

تحلیل‌گران افغانستان هم هشدار می‌دهند که پیامدهای این سیاست‌ها می‌تواند برای آینده این کشور فاجعه‌بار باشد.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا