سال 2024 میلادی، برای مردم افغانستان با افزایش فقر، بیکاری، گرسنگی و تأثیرات منفی تغییرات اقلیمی همراه بوده است.
محدودیتهای طالبان و کاهش کمکهای بینالمللی نیز بر شدت این بحرانها افزوده است.
در سال 2024، افغانستان با چالشهای عمیق اقتصادی، سیاسی و اجتماعی مواجه بوده است.
بر اساس گزارشهای سازمان ملل، میزان فقر و گرسنگی به 97 درصد رسیده و بیش از 23 میلیون نفر به کمک های بشردوستانه وابسته هستند.
فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر گفته که در حال حاضر سه میلیون و دویست هزار کودک زیر پنج سال و حدود 900 هزار زن باردار و شیرده، در افغانستان به سوی تغذیه دچار هستند.
از نظر امنیت غذایی، افغانستان در شاخص جهانی گرسنگی در سال 2024 با امتیاز 30 در وضعیت «جدی» قرار دارد و بیش از 30 درصد جمعیت دچار سوی تغذیه هستند.
تغییرات اقلیمی نیز تأثیرات مخربی بر این کشور داشته است. در شش ماه نخست سال 2024، حوادث شدید اقلیمی مانند خشکسالی و سیلابها، نزدیک به 40 هزار نفر را آواره کرده است که حدود 50 درصد آنها کودکان بوده اند.
پس از تسلط دوباره طالبان، خروج نهادهای بینالمللی و محدودیتهای گسترده بر زنان، فرصتهای شغلی به شدت کاهش یافته و بسیاری از مردم به ویژه جوانان به مهاجرت روی آورده اند.
محدودیتهای اِعمالشده توسط طالبان، بهویژه منع کار زنان، تأثیرات منفی بر اقتصاد و جامعه داشته است.
این محدودیتها باعث کاهش نیروی کار فعال و افزایش وابستگی به کمکهای بینالمللی شده است.
سازمانهای امدادرسان بینالمللی نسبت به وضعیت بحرانی افغانستان هشدار داده اند.
آنها تأکید میکنند که برای نجات جان میلیون ها تن در افغانستان، به حمایتهای بیشتری نیاز است و کاهش بودجه میتواند به بستهشدن برخی از برنامههای حیاتی منجر شود.
در تازه ترین مورد؛ برنامه جهانی غذا گفته است که بهدلیل کمبود بودجه در زمستان امسال تنها به شش میلیون نفر در افغانستان کمک میتواند و میلیونها نفر دیگر بدون غذای حیاتی میمانند.