آیت الله العظمی شیرازی: پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بارها امیرالمومنین علیه السلام را به عنوان جانشین خود معرفی فرمودند
نشست علمی روزانه آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی، روز سه شنبه یازدهم ربیع الثانی سال 1446 برگزار شد، در این نشست هم چون جلسات پیشین ، ایشان به سوال های حاضران در جلسه ، پیرامون مسائل مختلف فقهی پاسخ دادند.
آیت الله العظمی شیرازی با تاکید بر اینکه مساله جانشینی امیرالمومنین علیه السلام از سوی رسول اکرم صلی الله علیه و آله بارها تکرار شده، فرمودند: در روایات عامه و خاصه آمده که ده ها بار رسول خدا صلی الله علیه و آله تاکید بر ولایت امیرالمومنین علیه السلام فرموده اند که اولین آن در ابتدای رسالت آن حضرت بوده است، یعنی در زمانی که رسول اکرم صلی الله علیه و آله در چهل سالگی به پیامبری مبعوث شدند، در همان ایام، اقوام خویش را که بعضا از کفار بودند، به منزل خویش دعوت نمودند و ضمن پذیرایی از آنان، اعلام فرمودند که از سوی خدای متعال به پیامبری برگزیده شده اند.
معظم له در ادامه فرمودند: حضرت رسول، در همان مجلس، از جمع پرسیدند که کدامیک از آنان، ایشان را یاری خواهد نمود که وصی پیامبر باشد، و امیرالمومنین که در آن ایام ده سال بیشتر نداشتند، برای یاری پیامبر اکرم اعلام آمادگی نمودند، و در همان جا پیامبر اکرم، امیرالمومنین را به عنوان وصی خویش معرفی فرمودند، که مشرکان به تمسخر به حضرت ابوطالب گفتند: که از این پس تو باید از فرزندت که ده سال بیشتر ندارد، اطاعت کنی.
ایشان هم چنین تاکید فرمودند: پس از این واقعه که اولین مورد بود، ده ها بار دیگر هم به مناسبت های مختلف، رسول خدا، امیرالمومنین را به عنوان وصی خویش معرفی فرمودند، و روز غدیر، آخرین مرتبه ای است که این اعلام از سوی رسول اکرم صورت پذیرفت.
آیت الله العظمی شیرازی در رابطه با تحیت سلام فرمودند : تحیت خاصی که بر آن سلام نام نهاده شده و در روایات خاصه ، از آن به تحیت الاسلام تعبیر شده ، فقط مربوط به زبان عربی نمی باشد ، بلکه شامل هر زبان دیگری نیز دیگر می شود ، و اگر در سایر زبان ها کلمه ای گفته شود که معنای سلام از آن فهمیده و مترادف معنای آن است ، آن کلمه در حقیقت ، همان سلام است.
معظم له با اشاره به این که سلام موضوعی عرفی است و از برداشت مردم گرفته می شود ، فرمودند : این تحیت خاص در زبان عربی با گفتن سلامٌ علیکم ، معنا شده ، اما اگر در زبان دیگری از لفظ دیگری استفاده شود که به همین معناست ، مقتضای قاعده این است که جواب دادن آن تحیت ، به آن زبان ، واجب است.
ایشان با اشاره به واجب نبودن جواب دیگر تحیت ها فرمودند : در تحیت سلام ، جواب به اعتبار روایات معتبری که در باب تحیت خاص و منحصرِ سلام آمده ، واجب است ، و شامل هر زبانی می شود ، چرا که مقتضا چنین حکم می کند که فهمِ عرف از کلمه ی تحیتِ سلام ، فقط منحصر به خصوصیتِ این کلمه در زبان عربی نمی شود ، و منظور ، معنای این کلمه در هر زبان دیگری است.
آیت الله العظمی شیرازی با اشاره به مختلف بودن تحیت ها فرمودند : مشهور آن است که جواب سلامٌ علیکم فقط در هنگام ورود ، واجب است ، و در تحیت وداع که در زبان عربی نیز از همین لفظ استفاده می شود ، جواب آن ، واجب نیست ، این مساله در عروة الوثقی هم ذکر شده و آنچه که از ظاهر ادله استفاده می شود ، این است که جواب در تحیت ابتدائی و نه تحیت وداع ، واجب است.
معظم له در ادامه فرمودند : البته برخی از فقهایی که عروة الوثقی را حاشیه کرده اند ، به این مساله ، اشکال کرده اند و گفته اند که سلامٌ علیکم ، تحیتی برای ورود و سلام است ، اما غالب فقها گفته اند ظاهر ادله حکایت از آن دارد که تحیتی که جواب آن ، واجب است ، تحیت حضور و ورود ، و نه تحیت وداع است ، علی ای حال این یک بحث اجتهادی و محل مناقشه است ، و به نظر صاحب عروة الوثقی در تحیت الوداع ، جواب ، واجب نیست ، اما من فتوا به وجوب نمی دهم اما احتیاط می کنم.
سایر موارد فقهی مطرح شده در این نشست علمی توسط آیت الله العظمی شیرازی به این شرح بود: احکام حق حضانت و ولایت، شرح آیه 108 سوره انعام، شرح سجده متابعت و احکام آن، برخی از احکام شروط در عقود، شرح نماز شفع و وتر، شرح مفهوم بینه و ایمان در قضاوت، برخی از احکام دیه و قصاص، و حکم دمی که بر گردن کسی نیست، از دیگر مواردی بود که در این نشست علمی توسط آیت الله العظمی شیرازی به آن ها اشاره و یا پاسخ داده شد.
لازم به ذکر است که سلسله نشستهای علمی آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی به صورت روزانه در بیت معظم له در شهر مقدس قم خیابان چهارمردان کوچه ۶ راس ساعت 11:15 به وقت محلی برگزار میشود و شما میتوانید به صورت مستقیم از شبکه امام حسین علیه السلام ماهواره یاهست فرکانس ۱۲۰۷۳ بیننده این نشست علمی باشید.