دکتر فاطمه حاجی ولیزاده، رییس اداره بیماریهای عضلانی – اسکلتی دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت ایران با اشاره به شیوع بالای پوکی استخوان در کشور، بر اهمیت افزایش پوشش بیمهای داروهای پوکی استخوان شدید، تاکید کرد.
وی اشاره به اینکه پوکی استخوان یک بیماری خاموش است، گفت: این بیماری مختص اواخر سنین میانسالی و سالمندی است که با مینرالیزه شدن استخوان اتفاق میافتد و سبب میشود استخوانها متخلخل و شکننده شوند. در واقع ساختار استخوان بهم میخورد و ماده معدنی آنها کم شده و استخوان استحکام خود را از دست میدهد؛ در نتیجه استخوان با کوچکترین ضربهای که انتظار نمیرود، دچار شکستگی میشود.
او ادامه داد: پس خود پوکی استخوان یک بیماری است که در ظاهر علامتی ندارد و زمان بروز شکستگی، تازه علائم آن مشاهده میشود. با توجه به اینکه بیشتر استخوانهایی که پوک میشوند شامل استخوان ستون فقرات، استخوان لگن و سر استخوان ران و ساعد است، شکستگیها هم بیشتر در این نقاط رخ میدهد. بروز شکستگی سبب ناراحتی و محدودیت حرکتی میشود؛ بنابراین در سنین بزرگسالی با سالمندانی مواجه میشویم که قدشان کوتاهتر شده و این موضوع هم به واسطه این است که ستون فقراتشان دچار شکستگی شده و یا روی هم خوابیده و این یکی از علائم پوکی استخوان است.
او با تاکید بر اینکه شیوع پوکی استخوان در کشور ما بالا است، توضیح داد: پیمایش بررسی وضعیت پوکی استخوان در کشور در سال ۱۴۰۰ _ ۱۴۰۱ انجام شده است. این پیمایش سومین پیمایشی از این دست بود که انجام میشد اما با پیمایشهای قبلی تفاوتهای زیادی داشت. یکی از مهمترین تفاوتها این بود که در سطح وسیعی از جامعه نمونهگیری برای آن انجام شده؛ بنابراین میتوانیم نتایج آن را به کشور تعمیم دهیم. پیمایشهای قبلی ما به شکل محدود انجام شده بود اما این پیمایش مناطق شهری و روستایی را دربرگرفته است.
وی افزود: به طور کلی با دو واژه استئوپروز (پوکی استخوان کامل) و استئوپنی (از دست رفتن چگالی استخوان البته نه در حد پوکی استخوان کامل) از بروز پوکی استخوان منجر به شکستگی یاد میشود. ۶۰ درصد افراد بالاتر از ۵۰ سال ایرانی دچار استئوپروز و استئوپنی هستند و از هر ۳ خانم بالاتر از ۵۰ سال و از هر ۵ مرد بالاتر از ۷۰ سال یک نفر دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان میشود.