
با سفر محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به لبنان و ورود او به این کشور، موضوع خلع سلاح اردوگاههای فلسطینی بار دیگر در صدر تحولات سیاسی و امنیتی لبنان و فلسطین قرار گرفته است.
مسألهای که هم از منظر داخلی و هم منطقهای حساسیتهای فراوانی به همراه دارد.
سفر سهروزه محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به لبنان که از روز چهارشنبه آغاز شده و بنابر گزارش شبکه خبری الجزیره، یکی از محورهای مهم این سفر، بررسی وضعیت سلاحهای موجود در اردوگاههای آوارگان فلسطینی در لبنان است.
این موضوع که از دیرباز یکی از معضلات حساس امنیتی در روابط لبنان و فلسطینیها محسوب میشود، این بار با لحن صریحتری از سوی مقامهای لبنانی مطرح شده است.
جوزف عون، رئیسجمهور لبنان، در گفتوگویی با شبکهای مصری تأکید کرد که استفاده از سلاح در اردوگاهها، نه تنها به آزادی فلسطین کمکی نکرده، بلکه در بسیاری موارد باعث بروز درگیریهای داخلی میان گروههای فلسطینی و حتی تنش با جامعه لبنان شده است.
عون گفته است که در مرحله نخست، هدف دولت لبنان، جمعآوری سلاحهای سنگین از اردوگاههاست.
او با طرح این پرسش که “کدام سلاح در اردوگاهها میتواند فلسطین را آزاد کند؟” خواهان بازنگری در کارکرد این تسلیحات شده است.
طبق گفته یکی از اعضای هیئت همراه عباس، توافقهایی اولیه بین طرف فلسطینی و لبنانی برای تشکیل سه کمیته مشترک حاصل شده است: کمیته مشورتی سیاسی، کمیته امنیتی و نظامی برای پیگیری مسأله سلاحها، و کمیته اقتصادی-اجتماعی به منظور رسیدگی به مشکلات معیشتی آوارگان.
این تحولات در حالی صورت میگیرد که در ماههای گذشته ارتش لبنان برای نخستینبار وارد برخی پایگاههای نظامی گروههای فلسطینی در بقاع شده و اقدام به ضبط تسلیحات موجود کرده بود.
همچنین، جنبش حماس در اقدامی کمسابقه، چند عضو خود را که در جنوب لبنان به سمت اراضی اشغالی شلیک موشک کرده بودند، به ارتش لبنان تحویل داد و بر پایبندی خود به قوانین این کشور تأکید کرد.
سفر محمود عباس به بیروت را میتوان گامی جدی در راستای پایانبخشی به یکی از چالشهای دیرینه فلسطینیها در لبنان دانست؛ چالشی که حل آن، نیازمند اجماع سیاسی و حفظ احترام به کرامت آوارگان است.