آسیااخبارجهان

رقابت‌های منطقه‌ای و تحولات جدید در اجلاس گروه هشت کشور اسلامی در قاهره

یازدهمین اجلاس سران گروه هشت کشور اسلامی (دی‌8) در قاهره با حضور کشورهای ایران، ترکیه، مصر و دیگر اعضا، تحولات جدیدی در روابط منطقه‌ای و جهانی این کشورها به دنبال داشت.

ایران و مصر پس از چهار دهه روابط سرد، تمایل خود را برای ترمیم روابط ابراز کرده‌اند، در حالی که ترکیه به رقیب جدی ایران در منطقه تبدیل شده است.

یازدهمین اجلاس سران گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه (دی‌8) روز پنج‌شنبه 29 آذر 1403 در قاهره برگزار شد.

این اجلاس با حضور سران کشورهای ایران، ترکیه، مصر، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی و نیجریه، در شرایط پیچیده سیاسی و اقتصادی منطقه‌ای و جهانی برگزار شد و تحولات جدیدی را در روابط این کشورها به دنبال داشت.

یکی از مسائل مهم این اجلاس، تمایل ایران و مصر به ترمیم روابط دیپلماتیک پس از چهار دهه قطع روابط بود.

ایران و مصر در این اجلاس ابراز تمایل کردند تا پس از مدت‌ها سردی روابط، سفارتخانه‌های خود را بازگشایی کرده و همکاری‌های بیشتری در عرصه‌های مختلف داشته باشند.

این تحول به ویژه در پی تحولات سیاسی اخیر در منطقه و در ارتباط با چالش‌های منطقه‌ای مانند بحران سوریه و حملات اسرائیل به غزه اهمیت ویژه‌ای دارد.

در این نشست، مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران، محور سخنرانی خود را به مسائل بحران سوریه، لبنان و غزه اختصاص داد.

او تأکید کرد که کشورهای اسلامی باید با همکاری و همگرایی عملی از ادامه آسیب‌ها در مناطق بحران‌زده جلوگیری کنند.

از سوی دیگر، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، به رقابت‌های جدید در منطقه اشاره کرده و از اهمیت استفاده بهینه از فرصت‌های اقتصادی در چارچوب دی‌8 سخن گفت.

اردوغان همچنین به تأثیر بحران‌های جهانی و منطقه‌ای بر امنیت جهانی اشاره کرد و از بی‌عملی نهادهای مسئول انتقاد کرد.

گروه دی‌8 که از سال 1997 تأسیس شده، امروز یک سازمان مهم اقتصادی است که کشورهای اسلامی در حال توسعه را در زمینه‌های مختلف اقتصادی و ژئوپولیتیک گرد هم آورده است.

اجلاس اخیر در حالی برگزار شد که علاوه بر تقویت روابط میان کشورهای عضو، رقابت‌های منطقه‌ای نیز به‌ویژه در زمینه‌های اقتصادی و ژئوپولیتیک، به‌ویژه میان ایران و ترکیه، به شدت افزایش یافته است.

اخبار مرتبط

دکمه بازگشت به بالا