Asya

Bangladeş’in Myanmar’a İnsani Geçiş İzni Verilmesine İlişkin Şartlı Mutabakatı; Rakhine Müslümanlarına Yardımlar Yeni Bir Gelişmenin Eşiğinde

Myanmar’ın Rakhine eyaletinde artan insani kriz ve BM’nin acil yardım çağrısı üzerine Bangladeş’in geçiş hükümeti, Myanmar sınırında insani yardım geçiş noktası kurulmasını şartlı olarak kabul etti.

Bu, Rohingya Müslümanlarının çektiği acıların azaltılmasında etkili bir adım olabilecek bir eylem.

👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki haberini inceleyelim.👉🏻

Bangladeş Dışişleri Danışmanı Tevhid Hüseyin, Pazar günü Dakka’da düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki geçiş hükümetinin, Bangladeş’in Myanmar’daki Arakan eyaletiyle sınırından insani geçiş yolu kurulması yönündeki BM talebini prensipte kabul ettiğini duyurdu.

AA’nın haberine göre, söz konusu karar, Arakan Ordusu’nun Myanmar’ın Bangladeş sınırında tam kontrole sahip olduğu ve Myanmar askeri yönetiminin yardım dağıtım yollarını kapattığı bir dönemde alındı.

“Bu tamamen insani bir geçiş olacak, askeri bir geçiş olmayacak” diye vurguladı. Şimdilik detaylarına girmeyeceğim bir durum var. “Ama bu şartlar sağlanırsa mutlaka yardımcı oluruz.” diye ekledi.e

Bu konuda Bangladeş’in ulusal çıkarlarına da değinerek şunları kaydetti: “2017’den bu yana Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesine bir milyon üç yüz binden fazla Rohingya Müslüman mülteci sığındı ve amacımız bu insanları ülkelerine geri döndürmektir.”

Birleşmiş Milletler, Myanmar ordusunun tam ablukası nedeniyle Arakan eyaletinin kıtlığın eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.

Ancak bazı uzmanlar, terör örgütlerinin veya kaçakçıların bu geçişleri kötüye kullanma ihtimalinden endişe duyduklarını dile getirdi.

Bu kaygılara yanıt olarak Tevhid Hüseyin, “Bu sınır kapısı sadece insani yardımların geçişi için olup, hiçbir silah girmeyecektir” açıklamasını yaptı.

Bangladeş’in devlet dışı silahlı gruplarla resmi temas kurmayı reddettiğini ancak özel koşullar nedeniyle Arakan Ordusuyla sınırlı temasın kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu