Papa Francis’in Ölümü ve Vatikan’da Yeni Bir Dönemin Başlangıcı; Katolikler Yeni Bir Lider Seçmenin Eşiğinde

Bin yılı aşkın bir süredir göreve gelen ilk Avrupalı olmayan papa olan, ahlaki, sosyal ve dini alanlarda etkili bir isim olan Papa Franciscus öldü.
Bu olay sadece Hıristiyan toplumunu değil, uluslararası toplumu da etkiledi.
Şimdi gözler yeni papanın seçilme sürecinin şekillendiği Vatikan’da.
👈🏻Arkadaşımın bu konu hakkındaki raporunu inceleyelim.👉🏻
Dünya Katoliklerinin sevilen, reformcu lideri Papa Francis, 88 yaşında öldü.
2013 yılında Güney Amerika kıtasından gelen ilk papa ve yüzyıllar sonra gelen ilk Avrupalı olmayan papa olarak Katolik Kilisesi’nin dümenine geçti.

İnsan odaklı yapısı ve toplumsal adalete, yoksulluğa, çevreye ve göçmenlere olan özel ilgisiyle Francis, milyonlarca inananın ve hatta Hıristiyan olmayanların kalbinde özel bir yer edinmiştir.
“Halkın Papası” olarak anılan Papa Francis, on yılı aşkın liderliği boyunca dinler arası diyaloğu teşvik etmek, kilise içindeki yolsuzlukla mücadele etmek, ahlaki ve sosyal konuları gözden geçirmek için yoğun çabalar sarf etti.
Görüşlerinin bir kısmı kilise içindeki geleneksel akımlar tarafından karşı çıkılsa da, dini liderliğin yeni ve nispeten modern bir yüzünü ortaya koymayı başarmıştır.
Papa’nın ölümünün duyurulmasıyla Vatikan, “Boş Koltuk” (Sede Vacante) olarak bilinen bir döneme girdi.

Papa’nın naaşı Aziz Petrus Bazilikası’nda toprağa verilecek ve önümüzdeki günlerde dünya din ve siyaset liderlerinin katılacağı resmi bir cenaze töreni düzenlenecek.
Kardinaller Heyeti, gizli ve aşamalı bir süreçle yeni papayı seçmek üzere yakında Sistine Şapeli’nde toplanacak.
Öne çıkan isimler arasında Pietro Parolin, Louis Tagle, Marc Ouellette gibi isimler yer alıyor.
Artık Katolik Kilisesi yeni bir dönüşümün eşiğinde. Bu gelişme, bu dini kurumun önümüzdeki yıllarda izleyeceği yolu belirleyebilecek bir gelişmedir.
Ayrıca tarihte ilk kez bir Şii mercii ofisi, bir papanın vefatı nedeniyle resmi başsağlığı mesajı yayınladı.
Ayetullah Sistani’nin ofisinden yapılan açıklamada, “Papa II. Jean Paul’ün vefat haberini aldığımızda büyük üzüntü duyduk. Katolik Kilisesi’nin takipçileriyle dayanışmamızı ifade ediyoruz.” denildi.
Bu eşi benzeri görülmemiş ve tarihi adım, İslam öğretilerindeki dinler arası diyalog ve karşılıklı saygı ruhunu yansıtıyor.
Papa Francis’in birkaç yıl önce Irak’a yaptığı tarihi ziyaret sırasında Necef’te Ayetullah Sistani ile bir araya geldiğini belirtmekte fayda var.