BM Uyarıyor: Küresel Ekonomi Durgunluğun Eşiğinde

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün yeni raporunda, küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,3’e gerilemesinin küresel resesyonun uyarı işareti olarak değerlendirildiği ve kırılgan ülkelerin ekonomik geleceğinin belirsizlik ortamına sürüklendiği belirtildi.
👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki haberini inceleyelim.👉🏻
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) son raporunda, küresel ekonomik büyümenin 2025 yılında %2,3’e düşeceğini öngördü. Bu rakam, genellikle küresel durgunluğun işareti olarak kabul edilen %2,5 eşiğinin altında kalıyor.

Büyümedeki bu düşüş, artan ticaret gerginlikleri, artan tarifeler, tedarik zincirlerindeki aksamalar ve ülkelerin ekonomik politikalarındaki istikrarsızlıklar sonucu ortaya çıktı.
BM raporunda, ekonomik politika yapımındaki belirsizliğin tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı ve küresel yatırım ve istihdam yaratımını olumsuz etkilediği uyarısı yapıldı.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) de özellikle düşük gelirli ülkeler olmak üzere gelişmekte olan ülkelerdeki durum konusunda ciddi endişe duyduğunu dile getirdi.
Bu ülkeler şu anda bir borç krizi, olumsuz dış finansal koşullar ve düşük iç büyüme ile karşı karşıyadır.
Kuzey Amerika bölgesinde de durgunluk belirtileri ortaya çıktı ve bunun sonucunda ABD ve Kanada’da ekonomik büyüme sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 0,7’ye yavaşlayacak.
Ancak Güney Asya ve Afrika’da durum farklı. Güney Asya’da ekonomik büyümenin yüzde 5,6’ya ulaşması beklenirken, Afrika’da yüzde 3,6 ile umut vadeden bir görünüm var ancak zorluklar devam ediyor.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) küresel güvenin yeniden tesis edilmesi için uluslararası diyalog ve koordineli eylem çağrısında bulundu.