Son Üç Yılda Küresel Elektrik Üretiminde Güneş Enerjisinin Payında Önemli Artış

Yeni bir araştırma, küresel elektrik üretiminde güneş enerjisinin payının son üç yılda iki katına çıkarak yüzde 10 eşiğine ulaştığını gösteriyor.
Bu eğilimde Çin’in önemli bir rolü bulunuyor ve küresel güneş enerjisi büyümesinin yarısını Çin gerçekleştiriyor.
Arkadaşımızın bu konu hakkındaki raporunu inceleyelim.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Amber’in yeni raporuna göre, güneş enerjisi son yıllarda benzeri görülmemiş bir büyüme yaşadı ve artık dünyada elektrik üretiminin temellerinden biri haline geldi.
Araştırmaya göre, küresel elektrik üretiminde güneş enerjisinin payı 2023’te yüzde 6,5’ten 2024’te yüzde 9,6’ya yükseldi ve bu da hızlı ve sürdürülebilir bir büyümeye işaret etmektedir.
Raporda, dünyada güneş enerjisinden üretilen elektrik miktarının son üç yılda iki katına çıkarak 2 bin 100 teravatsaati aştığı belirtiliyor.
Bu dönüşümün öncüsü olan Çin, 250 TWh üreterek küresel büyümenin yarısından fazlasını sağladı.
Uzmanlar, güneş enerjisinin depolama pilleriyle birleştirilmesinin, onu yenilenebilir enerjiye küresel dönüşümde sürdürülebilir ve durdurulamaz bir güç haline getirdiğini söylüyor.
Yenilenebilir enerji kaynakları arasında hidroelektrik %3,14’lük payla ilk sırada yer alırken, rüzgar enerjisi ise elektrik üretiminin %1,8’ini oluşturuyor.
Bu büyümeye rağmen kömür, yüzde 34,4’lük payla dünyanın en büyük elektrik üretim kaynağı olmaya devam ediyor. Kömürü yüzde 22 ile doğal gaz, yüzde 9 ile nükleer enerji takip ediyor.
Bu araştırma, küresel elektrik tüketiminin yüzde 93’ünü kapsayan 88 ülkeden alınan verilere dayanıyor.