Yapay Zeka

Yapay Zeka ve Çalışma Dünyasının Geleceği; Dünyadaki İşlerin Yüzde 40’ı Dönüşümün Eşiğinde

Birleşmiş Milletler, hazırladığı raporda yapay zekanın önümüzdeki on yılda dünyadaki işlerin yüzde 40’ını etkileyeceği uyarısında bulundu.

Bu dönüşüm, ülkeler arasındaki teknoloji uçurumunun derinleştiği ve teknolojik gücün sınırlı sayıda ülke ve şirketin elinde toplandığı bir dönemde gerçekleşiyor.

👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki haberini inceleyelim.👉🏻

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) yeni raporuna göre, yapay zeka 2035 yılına kadar dünyadaki işlerin yaklaşık yüzde 40’ını değiştirecek.

Kuruma göre yapay zeka, araştırma ve geliştirme alanında insan kaynaklarının yerini alması, ona destek olması veya yeni istihdam yaratılması şeklinde iş gücü piyasasını ciddi şekilde etkileyecek.

Raporda, yapay zeka geliştirmede öncü olan şirketlerin emeğe yatırım yapmak yerine sermayeye odaklandığı belirtiliyor.

Bu eğilim, gelişmekte olan ülkelerin ucuz işgücü avantajını zayıflatabilir ve küresel uçurumu derinleştirebilir.

UNCTAD istatistiklerine göre bu alana yapılan küresel yatırımın yarısı, çoğunluğu Amerikalı ve Çinli olmak üzere sadece 100 şirket tarafından gerçekleştiriliyor.

Ayrıca Apple ve Microsoft gibi şirketlerin piyasa değeri, Afrika kıtasının tüm ekonomisine eşit.

UNCTAD, “teknolojiden insana odaklanılması” için küresel iş birliğine çağrıda bulunarak, az gelişmiş ülkelerin dijital altyapı ve beceri eğitimine yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, yapay zekâ sistemlerinin önceki teknolojilerden farklı olarak sadece tekrarlayan işlerle sınırlı olmadığı, aynı zamanda birçok karmaşık işte de insanlardan daha üstün performans gösterebileceği uyarısı yapıldı.

Yakın gelecekte ekonomik ve sosyal adalet açısından ciddi bir meydan okuma olarak değerlendirilen bir konudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu