Kolesterol; Bedenin Gizli Düşmanı mı Yoksa Zorunluluğu mu?

Kolesterolün kalp hastalıklarına neden olduğu uzun zamandır biliniyor. Ancak gerçek bundan daha karmaşık.
Uzmanlar, kolesterolün her türünün zararlı olmadığını, vücudun sağlıklı kalabilmesi için kolesterole ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki raporunu inceleyelim.👉🏻
Kolesterolün birçok kişi için zararlı bir madde olduğu düşünülüyor ancak uzmanlar, kolesterolün vücut sağlığı için olmazsa olmaz olduğunu ve ancak belirli bir kolesterol türünün anormal derecede yükselmesi durumunda ciddi bir tehdit haline gelebileceğini vurguluyor.
İngiliz Kalp Vakfı’na göre kolesterol, kanda proteinler aracılığıyla dolaşan ve hücrelere ulaşan yağlı bir maddedir.
Bu iki maddenin birleşimine lipoprotein adı verilir ve iki ana türü vardır: Sağlıksız olan ve atardamarları tıkayabilen düşük yoğunluklu tip (LDL) ve fazla kolesterolün temizlenmesine yardımcı olan yüksek yoğunluklu tip (HDL).
LDL kolesterol düzeylerinin artmasında önemli faktörlerden biri de genetik alt yapıdır. Örneğin kalıtsal hiperkolesterolemi, karaciğerin kolesterolü sindirme yeteneğini azaltır. Obezite, kronik inflamasyon ve sağlıksız yaşam tarzı da diğer faktörler arasında yer alıyor.
Yüksek kolesterol genellikle belirti vermez, ancak bazı nadir durumlarda ciltte yağ bezeleri veya gözlerde beyaz halkalar gibi belirtiler görülebilir.
Uzmanlar, yirmili yaşlardan itibaren düzenli olarak kolesterol ölçümü için kan testi yapılmasını öneriyor.
LDL kolesterolü düşürmek için statinler gibi ilaçlar reçete edilir.
Uzmanlar, doymuş yağların azaltılması, fiziksel aktivitenin artırılması ve sigaradan uzak durulması gibi yaşam tarzı değişikliklerinin, kolesterolün kontrol altına alınmasında ve kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli rol oynadığına inanıyor.