Tarihi Yezd Şehrinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nden Çıkma İhtimaline İlişkin Endişeler Artıyor
Yezd’in tarihi dokusundaki yıkım ve yapılaşma sürecinin devam etmesi ve bu şehrin tarihi yapılarındaki hasarların artmasıyla birlikte dünyanın ilk ham kil şehrinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılma ihtimali de arttı.
İran’ın en büyük, dünyanın ise ilk ham kerpiç kenti olan Yezd’in tarihi dokusu, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedildi ve ciddi bir şekilde bu listeden çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya.
Kültürel miras uzmanları, bu tarihi şehre verilen zararın giderek artmasını eleştiriyor ve değerli eserleri korumayı ihmal ediyor.
Miras alanında faaliyet gösteren aktivist Amir Targhinejad’a göre, turizm patlamasına odaklanılması ve tarihi binaların korunmasının ihmal edilmesi, Emir Çakmak Dergahı gibi tarihi mekanlarda ciddi hasara yol açtı.
Yezd’in en önemli turistik yerlerinden biri olarak kabul edilen bu tarihi bölgede, mal satışı için geçici tezgahların kurulması bu binanın mahiyetine zarar verdi.
Bu durum, Yezd’deki tarihi eserlerin restorasyonu için ayrılan bütçenin çok küçük olmasına ve her bina için yılda yalnızca bir milyon Tümen ayrılmasına rağmen, bu ilde yaklaşık dört bin hektarlık kayıtlı tarihi alan bulunmaktadır.
Bu şehrin farklı yerlerinde gelişigüzel yapılan faaliyetler ve yapılaşmalar sadece tarihi yapılara zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda UNESCO müfettişlerinin ziyareti halinde bu şehrin küresel itibarını kaybetme ihtimali de bulunuyor.
Yezd’in mirasına yönelik bu tehditler, ülkenin kültürel mirasının geleceği hakkında ciddi uyarıları beraberinde getirmekte ve bu tarihi eserlerin korunmasına acilen özel önem verilmesi gerektiğini göstermektedir.