İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Zengin Ülkelerden Gelen Mali Yardımın 2035 Yılına Kadar 300 Milyar Dolara Çıkarılması
Bakü’deki “COP29” iklim zirvesinde zengin ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik mali yardımlarını 2035 yılına kadar yıllık 300 milyar dolara çıkarma konusunda anlaştılar.
Bakü’de iklim değişikliği kriziyle mücadeleye yönelik çözümlerin araştırılmasına ayrılan “COP29” iklim zirvesinde Avrupa Birliği, ABD ve diğer zengin ülkeler, gelişmekte olan ülkelere mali yardımlarını 2035 yılına kadar 300 milyar dolara çıkarma konusunda anlaştılar.
Bu eylemin, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerin çevre krizleriyle başa çıkmalarına yardımcı olması bekleniyor.
Gelişmekte olan ülkeler ilk başta 250 milyar dolarlık teklifi yetersiz bularak karşı çıktı.
Uzun müzakereler ve yoğun tartışmalardan sonra zengin ülkeler bu miktarı artırma konusunda anlaştılar.
Bu artış, gelişmekte olan ülkelerin artan fırtına, sel ve kuraklık baskısı altında olduğu bir dönemde ortaya çıkıyor.
Yardımın, zengin ülkelerin daha önce fakir ülkelere 2020 yılına kadar yılda 100 milyar dolar ödeme taahhüdünün yerine geçmesi amaçlanıyor. Fakat bunun yerine getirilmesi iki yıl ertelendi ve 2025’te sona erecek.
Ancak gelişmekte olan bazı ülkeler hâlâ yeni vaatlere şüpheyle yaklaşarak mali taahhütlerin yerine getirilmesinde yaşanan geçmişteki başarısızlıklar onları bu yeni tekliflere güvenmemeye itiyor.
Aynı zamanda, özellikle Donald Trump’ın yeniden iktidara gelmesiyle birlikte ABD’deki siyasi değişikliklerin olası etkilerine ilişkin spekülasyonlar, bu mali anlaşmaların geleceğine ilişkin endişeleri artırdı.