Azerbaycan

İklim Değişikliği Finansman Krizi ve Küresel Krizle Baş Etmede Teknolojinin Rolü

Bakü’de düzenlenen BM İklim Zirvesi’nde iklim kriziyle mücadeleye yönelik mali konular ön plana çıkıyor.

Gelişmekte olan ülkeler temiz enerji projeleri için finansmana ihtiyaç duyarken, dijital teknolojilerin kullanımı da iklim eylemini hızlandıracak bir araç olarak kullanılmaya başlandı.

Bakü’deki BM iklim zirvesi, iklim kriziyle mücadelenin finansmanı konusunda kapsamlı tartışmalarla yapılırken, mali kaynakların nasıl tahsis edileceğine ilişkin siyasi ve ekonomik farklılıklar büyük zorluklar yarattı.

Özellikle gelişmekte olan ülkeler temiz enerji projeleri için mali destek arıyor ancak on yıl sonrası için ihtiyaç duyulan 1 trilyon dolarlık finansman konusunda hâlâ bir anlaşma sağlanamadı.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Örgütü başkanı Simon Steele, sera gazı emisyonlarının hızlı bir şekilde azaltılması gerektiğini vurguladı ve G20 liderlerini, iklim finansmanını desteklemeye yönelik açık bir mesajla krizin çözümüne yardımcı olmaya çağırdı.

Bu arada büyük ekonomik ülkelerin temiz enerjiye geçişi hızlandırmak ve gerekli yatırımları çekmek için ciddi önlemler alması gerekiyor.

Ayrıca COP29 zirvesinde iklim eylemini hızlandırmak için dijital teknolojilerin kullanımı tartışıldı.

Yapay zeka ve veri gibi teknolojiler, enerji tüketiminin optimize edilmesinde ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasında önemli bir rol oynayabilir.

Ancak bu teknolojilerin kullanımının giderek artması, enerji tüketiminin ve elektronik atık üretiminin artmasına yol açarak iklim krizine yeni bir sorun daha ekleyebilir.

Siyasi ve ekonomik farklılıklar müzakerelerin ilerleyişini gölgelemiş olsa da, iklim değişikliğiyle mücadelede küresel işbirliği için hâlâ umut var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu