Almanya Sığınmacılara Yeni Kısıtlamalar Getiriyor; Etkiler ve Tepkiler
Alman parlamentosu geçtiğimiz günlerde, daha önce diğer AB ülkelerinde sığınma başvurusunda bulunmuş ve reddedilmiş kişileri de kapsayan, sığınmacıların yardımlarına ilişkin yeni kısıtlamaları onayladı.
Aşırı sağ parti “Almanya İçin Alternatif”in popülaritesinin artmasının ardından ve son olaylara yanıt olarak yapılan bu değişiklikler, Berlin’in göç politikalarında köklü bir değişikliği temsil ediyor ve muhalefet partilerinden ciddi eleştirilere maruz kalıyor.
18 Ekim Almanya parlamentosu mülteci yardımlarına ilişkin yeni sınırlamaları onaylayarak ülkenin göçmenlere diğer Avrupa ülkelerine göre daha sert bir yaklaşım sergilemesine yardımcı oldu.
Bu yasa özellikle daha önce diğer AB ülkelerine kayıt yaptırmış ve başvuruları reddedilmiş sığınmacıları kapsamaktadır.
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ülkenin kapılarını mültecilere açmasından yaklaşık on yıl sonra yapılan değişiklikler, Berlin’in göçmenlere karşı tutumunda dramatik bir değişime işaret ediyor.
Aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin yükselişte olduğu Olaf Schultz hükümeti, yeni gelen sığınmacılara yönelik tutumunu sertleştirdi.
Yeni yasa aynı zamanda kendi ülkelerine geçici olarak dönen mültecileri Almanya’da koruma alma hakkından mahrum bırakıyor ve suç sayılan davaları da içeriyor.
Bu kararlar muhalefet partileri ve bazı hükümet üyeleri tarafından ciddi eleştirilere maruz kaldı ve çocuklar için muafiyet düşünüldü.
Almanya ayrıca göçmenleri Afganistan’a sınır dışı etmeye yeniden başladı ve komşu ülkelerle olan sınır kontrollerini önemli ölçüde artırdı.