Frankfurt Kitap Fuarı’nın Başlangıcı; İfade Özgürlüğü ve Edebiyatın Rolüne Vurgu
15 Ekim’de başlayan Frankfurt Kitap Fuarı, 76. kez düzenleniyor ve dünyanın en büyük kitap fuarı olarak dört bin yayıncı ve binlerce yazara ev sahipliği yapıyor.
İran’dan altı bağımsız yayın bulunuyor. Almanya’nın kültür komiseri Claudia Roth ifade özgürlüğünün önemini vurguladı.
Bu etkinlik fikir alışverişinde bulunmaya ve farklı kültürleri tanıtmaya devam ediyor.
Frankfurt Kitap Fuarı’nın 76. etabı, 15 Ekim akşamı, dünyanın dört bir yanından kültür yetkilileri ve önde gelen yazarların katılımıyla başladı.
Dünyanın en büyük kitap fuarı olarak kabul edilen bu fuar, 650 farklı etkinlikte yaklaşık dört bin yayıncı ve binin üzerinde yazar ve konuşmacıyı ağırlıyor.
Geçen yıl olduğu gibi bu fuarda da İran hükümetinin standı bulunmuyor ancak İran’dan altı aktif yayın bağımsız olarak bu etkinlikte yer alıyor.
Açılış töreninde konuşan Alman Kültür Komiseri Claudia Roth, son dönemde düşünce özgürlüğüne yönelik tehditlere dikkat çekerek, “Kitapların özgürlüğe ve demokrasiye ihtiyacı var” dedi.
İran yayınlarının kültür temsilcisi olarak varlığı, İran edebiyatını ve kültürünü dünyaya tanıtma çabasını göstermektedir.
Bu arada, uluslararası edebiyatın diğer yönlerine daha fazla ilgi gösterilebilir.
Küresel kültürel ve politik meselelerin vurgulandığı bu yılki sergide, Türk yazar Elif Şafak’ın da aralarında bulunduğu, ifade özgürlüğünün önemine ve yazarların insanları aydınlatma ve bilgilendirmedeki rolüne vurgu yapan etkileyici konuşmalar yapıldı.
Bu etkinlik, önemli bir kültürel platform olarak fikir ve düşünce alışverişine olanak sağlayan yayıncılık sektöründeki ve küresel kültürdeki gelişmeleri ve gelişmeleri bir kez daha gözler önüne seriyor.