Zehra (s.a) Bayramı Günü’nün Gelişiyle Tüm Dünyadaki Şiiler İçin Sevinç ve Mutluluk Günlerinin Başlangıcı
Rebiülevvel ayının 9’u, Ehl-i Beyt (a.s) için matem günlerinin sona ermesiyle birlikte Şiiler için sevinç ve mutluluğun başladığı gündür.
Bu günün faziletiyle ilgili olarak Ehli Beyt İmamlarından (a.s) rivayetler vardır ve bazı Şii alimler de bu konuda değinmişlerdir.
Zehra Bayramı veya İkinci Gadir olarak adlandırılan bu büyük güne özgü amellerin yerine getirilmesi de tavsiye edilmiştir.
Ehl-i Beyt (a.s)’ın büyük düşmanının helaketinin yıl dönümü olan Rebiülevvel ayının 9’unun gelişiyle birlikte tüm dünyadaki Şiilerin sevinci ve mutluluğu başlamaktadır.
Bu vesileyle dünyanın her yerindeki Ehl-i Beyt (a.s) sevdalıları, “Zehra Bayramı” merasimi düzenleyerek kutlama yaparlar.
Rebiülevvel ayının 9’uncu günü, Şiilerin ikinci büyük bayramıdır ve aynı zamanda İkinci Gadir günü olarak da adlandırılır. Mufatih el-Cinan’da bu gün, Bakr Bayramı (sütün kırılması) olarak anılır. Çünkü Zehra Bayramı günü ve Hazreti Fatime-i Zehra (s.a)’nın nifrininin kabul olduğu gündür.
İkinci Gadir günü, asıl Gadir Hum bayramı günü ile birlikte Tevelli ve Teberri açısından iki önemli gün olarak kabul edilmiş ve bu nedenle tarih boyunca alimler tarafından bu günlerin anılmasına önem verilmiştir.
Seyyid bin Tavus, Zevaidu-l Fevaid adlı kitabında Ahmed bin İshak Kumi’den, o da İmam Hasan Askeri (a.s)’dan rivayet etmiştir ki: “Ben o İmam’a: Ehl-i Beyt için bugün yeni bir bayram var mıdır? İmam Hasan Askeri (a.s) şöyle buyurdu: “Ehl-i Beyt için Rebiülevvel ayının dokuzuncu günü olan bugünden daha kutsal olan gün var mıdır?
Bu rivayete göre İmam Hasan Askeri (a.s) devamında şöyle buyurmuştur: Ben bu günü bütün Şiiler için bayram kıldım, kim bu günü kutlarsa, onun günahları bağışlanır, amelleri kabul edilir, arşı kapsayan bütün sevaplar ona yazılır ve onun şefaati bizim yanımızda garanti edilmiştir.
Ayrıca Allame Meclisi’nin Zad el-Mead kitabında Emir el-Mü’minin Ali bin Ebi Talib (a.s)’dan şöyle rivayet etmiştir: “ Allah’a yemin ederim ki, bu gün Allah’ın Peygamber ailesinin gözünü nurlandırdığı gündür ve ben bu gün için yetmiş iki ismi biliyorum. “
Bu rivayetin devamında Emirü’l-Mü’minin, 72 tane ismini saymıştır. İkinci Gadir günü, Şiilerin günahlarının bağışlandığı gün, duaların kabul edildiği gün, Allah’ın kudretinin tezahür ettiği gün, şiilerin sevinç ve mutluluk günü, mazlumlara yardım günü, Müminlerle dostluk ve ziyaret günü, ibadet günü, din önderlerine teslimiyet günü, İmam Ali (a.s)’ın bu gün için zikrettiği isimler arasında yer almaktadır.
Şeyh Abbas Kumi Vakaayi-l Eyyam Kitabı’nın 315. sayfasında bu günle ilgili şöyle yazıyor: Rebiülevvel ayının 9’uncu günü hürmetli ve Şiilerin büyük bayram günüdür. Resulullah (s.a.a) bu günü bayram ilan etmiş ve insanların da bu günü bayram etmelerini emretmiştir. Kim bu günde bir infakta bulunursa günahları bağışlanır. Bugün bir kimsenin mümin kardeşlerine yemek yedirilmesi ve onları sevindirmesi, sadaka vermesi, yeni elbiseler giymesi, şükretmesi ve Allah’a ibadet etmesi müstehaptır. Ayrıca bugün hüzünlerin ve üzüntülerin giderildiği gündür.
Cevahiru-l Kelam kitabının beşinci cildinin 43. sayfasında şöyle yazmaktadır: “Peygamber (s.a.a)’in bugün sevinçli olması ve bu günün fazileti ve bereketi ile ilgili insanı anlamakta hayrete düşürecek ayrıntılı bir rivayete rastladım.
Büyük Dini Mercii Ayetullah Seyid Sadık Hüseyin Şirazi de Rebiülevvel ayının dokuzuncu günü hakkında şunları söyledi: “Ehl-i Beyt (a.s) için matem günleri İmam Hasan Askeri (a.s)’ın şehadetinin yıldönümü olan Rebiülevvel ayının sekizinci gününe kadar devam eder. Ehli Beyt İmamları (a.s)’ın bizlere verdiği “Sevincimizde sevinin, hüznümüzde matem edin” (Bihar-ül Envar, cilt 44, s. 287) talimatı uyarınca yas tutarız ve Rebiulevvel ayının 9. günü de onların sevinçli günlerinde sevinçli ve mutlu oluruz.