Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Uncategorized

Büyük Ayetullah Şirazi: Hüseyni Şiarlarda Fazilettir.

Büyük Ayetullah Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi’nin günlük ilmi toplantısı Hicri 1446 Sefer ayının üçü Perşembe günü gerçekleştirildi. Bu toplantıda da önceki toplantılarda olduğu gibi katılımcıların çeşitli fıkhî konularla ilgili sorularını yanıtladı.

Büyük Ayetullah Şirazi, ibadetlerde münafıklık ve münafıklığın hükmü hakkında şöyle buyurmuştur: İbadetlerde münafıklık hem haramdır hem de insanın ibadetlerini geçersiz kılar.

Riya ve gösterişe ilişkin ise şöyle konuştu: Riya, kişinin ibadetini başkalarına göstermek amacıyla yaptığı davranıştır, gösteriş ise kişinin ibadetini insanların görmesi ve bunu başkalarına anlatıp yayması amacıyla yapılan davranıştır.

Riyanın aynı zamanda bir eylemi ortaya koymak anlamına da geldiğine işaret ederek, şöyle konuştu: Bazı durumlarda, ölüye, yani cenazeye katılan kişiye taziye meselesi olan bir eylemi sunmak ve göstermek arzu edilir. Merhumun cenaze törenine katılır, kendisini yas tutanlara göstermesi tavsiye edilir.

Büyük Ayetullah Şirazi, ilahi hükümleri sunmanın ve göstermenin hükmü hakkında şöyle demiştir: İlahi ritüelleri yerine getirmek, elbette bunları ölüye sunmak ve göstermekten daha az değildir, çünkü bunları göstermek bu gibi konuları güçlendirir ve şiarların sayısını arttırır, dolayısıyla bu açıdan gösteriş söz konusudur. Bu şiarlardaki riya ve gösteriş yanlış değil, belki kabul edilen bir davranıştır ve insanın amelinin sevabını artıracaktır.

Şu meşhur rivayete istinaden: İmam Hüseyin’in musibeti sırasında ağlayan, başkasını ağlatan veya (ağlamazsa) kendini ağlama vaziyetinde olan kimseye cennet farz olur: Bazen İmam Hüseyin (a.s)’ın meclislerinde başkalarının da ağlamasına sebep olur. Bazı insanlar sadece matem ve musibet duymaktan değil, insanların matemlerini görmekten de ağlarlar. Burada bu arzu edilen bir şeydir. Böyle durumlarda riya haram değil aksine iyidir ve hiçbir sakıncası yoktur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu