Lübnan’daki Dünya Bankası’ndan elde edilen yeni veriler, ülke nüfusunun yüzde 70’inden fazlasının birçok açıdan yoksulluktan muzdarip olduğuna dair endişe verici rakamlar gösteriyor.
Araştırmacılar bunun, Dünya Bankası’nın ülkenin bu durumunu doğru şekilde ele almadaki başarısızlığını gösterdiğine inanıyor.
Lübnan hükümetinin 2023 yılından itibaren toplumun yoksulluğunu hafifletmeye yönelik tedbirlere başladığını ancak krizden etkilenen Lübnan toplumunun daha fazla yapısal reforma ihtiyacı olduğunu da söylemekte fayda var.
Dünya Bankası’nın Mayıs 2024’te yayınladığı “Lübnan Yoksulluk Araştırması” başlıklı raporuna göre, Lübnanlıların yüzde 73’ü ve başta Suriyeliler olmak üzere Lübnan dışında yaşayanların neredeyse tamamı, elektriğe erişim, sağlık ve hatta eğitim gibi insan hakları yoksulluğunu da içeren çok boyutlu yoksulluk içinde yaşıyor.
Bu sıkıntının Lübnan toplumunun %44’ünün günde 3 dolarla yaşadığı ve bu durumun özellikle Kuzey Lübnan’da ve 10 kişiden 9’unun maddi yoksulluk içinde yaşadığı Suriyeli mülteciler arasında çok ciddi olduğunu belirtmek gerekir.
Son olarak şunu da belirtmek gerekir ki, 2019 yılından bu yana Lübnan halkı, 19. yüzyılın ortalarından bu yana yaşanan en büyük küresel krizlerden biri olan mali ve ekonomik krizin içindedir.