Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Pakistan

Pakistan’ın Paraçınar Kentinde Kanlı Çatışmalar ve Aşırı Sünnilerin Şiileri Katletme Çabaları

Pakistan’nın kuzeybatısındaki silahlı çatışmada 49 kişi öldü ve 170’den fazla kişi yaralandı. Pakistanlı Şii gruplar ise bu olayların sorumlusunun aşırı Sünni gruplar ve Vahabi bağlantılı ajanlar olduğunu söylüyor.

Paraçınar bölgesindeki kanlı çatışmanın başlangıcı, Buşehr bölgesinde yaşayan Vahabi unsurlara bağlı aşırı Sünni bir ailenin, Mali Hil bölgesinden Şii bir aileye ait araziyi gasp etmeye çalışmasıyla başladı.

Bu olay iki taraf arasında çatışmaya yol açtı fakat çatışma her iki taraftan grupların buluşmasıyla durduruldu ve ateşkes Muharrem ayının 16’sına kadar devam etti.

Ancak ertesi gün Vahabi unsurlara bağlı aşırı Sünnilerin söz konusu toprakları yeniden gasp etmek için saldırılarına başlamasıyla çatışmalar daha da şiddetlendi.

Daha sonra bu olayların devamında maalesef bölgenin Sünni köyleri ile Şii köyleri çatışmaya girdi ve savaş bir anda Paraçınar’ın en uzak bölgelerine yayıldı.

Bu arada radikal Sünni ve Vahabi unsurların provokatif eylemleri ve bölge Sünnilerine Şiileri katletmeleri yönünde tavsiyelerde bulunmaları çatışmaların genişlemesinde etkili olmuştur. Bu noktada Paraçınarda bir toprak parçası üzerindeki anlaşmazlıklar bahanesiyle tam bir çatışma ortamı yaratmaya yönelik önceden belirlenmiş bir planlı saldırı olduğunu göstermektedir.

Paraçınar’ın yerel kaynaklarına göre, bu süre zarfında Şiilerin yaşadığı bu şehir top atışlarının ve havan toplarının hedefi olmuş, Paraçınar çevresindeki diğer bölgelerdeki aşırı sünnilerde bu silahları büyük bir ustalıkla kullanmıştır.

Paraçınar’ın yerel kaynakları, bir tarafta Pakistan ordu güçlerini, diğer tarafta Afgan Taliban güçlerini Paraçınar savaşının ana suçluları olarak görüyor.

Paraçınar’ın yerel kaynakları bu raporda Paraçınar’a giden yolların kapalı olduğunu ve bu bölgedeki ilaç ve tedavi tesislerine erişimin çok sınırlı, bazı durumlarda ise imkansız olduğunu vurguladı.

Paraçınar’da internet kesintisinin yanısıra önümüzdeki günlerde halka gıda tedarikinde sorun yaşanması ihtimali var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu