Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Şia Merceiyeti

Ayetullah Uzma Seyyid Sadık Şirazi, Hüseyni Şiarların İhya Edilmesi ve Erbain Ziyaretinin Zevvarlara Kolaylaştırılmasını Tekid Etti

Ayetullah Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi Geçtiğimiz cuma akşamı mukaddes Kum şehrindeki evinde düzenlenen din tebliğcileri oturumunda, dünyanın her yerinde şiilerin Hüseyni şiarları ihya etmeleri konusunda en üstün çabalarını göstermeleri ve bu hüznü tebliğ etmeleri konusunda tekid etti.

Ayetullah Şirazi cuma akşamı gerçekleştirdiği bu toplantıda üzerinde değindiği konulardan birisi de Erbain ziyareti zevvarlarına kolaylıklar sağlanmasıdır.

Ayetullah Şirazi bu toplantıda Aşura’nın mesajının yayınlanmasının ve Hüseyni şiarların yaygınlaştırılmasının şeri ve ahlaki bir vazife olduğunu ve bundan hiçbir şekilde gaflet edilmemesi gerektiğini vurgulamıştır.

Ayetullah Şirazi, İmam Hüseyin (a.s)’a izzet ve ihtiram gösterilen her adımların Hüseyni şiarlardan olduğunu ve bunları terk etmenin kabul edilemez olduğunu belirtti. Yine bu hususta Hüseyni şiarları himayet etmede herkesin özenli çalışmalar göstererek etkin rol oynamaları gerektiğini vurguladı.

Diğer taraftan Ayetullah Şirazi, dünyaya karşı Hüseyni şiarlara verilen önemin azalması veya İmam Hüseyin (a.s)’ın tebliğine gerekli ciddiyetin verilmemesi Hüseyni argümanlara karşı düşmanlık yaratabilir.

Devamında: Bu kelime yardım edebilme imkanı olupta yapılmaması manasında kullanılabilir. Alimler arasında bunun bir hakiki kıssası vardır. İmam Hüseyin (a.s) henüz daha yeni dünyaya gelmiş ve hiç kimse ona zulüm etmemişken Resulullah (s.a.a) nifrin ederek: “ Allah’ım sen onun düşmanlarına düşmanlık et. “ Bu nifrin aynı zamanda Gadir Hum günüde Resulullah (s.a.a) tarafından İmam Ali (a.s) için de edilmiştir. Fakat o gün dua nifrinin önüne geçti ve Resulullah (s.a.a): “ Allah’ım sen onunla dost olanlara dost ol ve ona düşmanlık edenlere düşmanlık et.” diye buyurmuştur.

Ayetullah Şirazi bu hususta nifrinin tarih boyunca süre geldiğini, Aşura gününden kıyamete kadar da devam edeceğini belirterek “ Böyle bir durumun baş göstermesi durumunda Resulullah (s.a.a) ve Ehl-i Beyt ;a.s)’ın nifrinleri cari olur ve Allah tarafından gelen bu nifrim hem dünyayı hem de ahireti içerisine alır. Bugün İmam Hüseyin (a.s)’ı desteklememek veya bu işleri terk etmeyi de doğru teşhis etmemiz gerekir.

Konuşmasının devamında İmam Hüseyin (a.s)’ın şiarlarını yüceltmek o İmam’a yardım etmekle eşdeğerdir ve bundan kesinlikle geri adım atılmamalıdır. Örf ve kültürlerde İmam Hüseyin (a.s)’a izzet ve hürmet sayılan herşey Hüseyni şiarlardandır ve masum imamların zamanında yapılmış olmasının da bir zorunluluğu yoktur.

Ayetullah Şirazi konuşmasının devamında matem meclislerinin yanı sıra mevlüt merasimlerinde aynı şekilde olduğunu vurgulayarak: “ Ehl-i Beyt kültürü yalnızca matemden ibaret değildir. Mutlu ve şad günleri de aynı şekilde yüceltilmelidir. Gadir Hum ve Aşura İslam’ın iki kanadıdır. Gadir Hum tevellanın, Aşura’da Ehl-i Beyt (a.s)’ın düşmanlarından teberri etmenin alametleridir. O yüzden bunların her ikisine de gereken önemin verilmesi gerekir.

Konuşmasının sonunda dünyanın her yerinden Erbain ziyaretine gelecek olan zevvarların rahatlığı için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını istediler ve bu seneki ziyaretin önceki senelere nisbeten daha azametli ve görkemli geçmesi temennilerinde bulundular.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu