Amerika’nın, Çin’le Mücadele Maskesi Altında Afganistan’a Dönüşü

Amerika’nın, Çin’le Mücadele Maskesi Altında Afganistan’a Dönüşü
Donald Trump’ın Bagram üssünü geri alma konusundaki son açıklamaları, Amerika’nın Afganistan’a yeni bakış açısını yansıtmaktadır. Ancak bu sefer terörizmle mücadele için değil, Çin’i dizginleme bahanesiyle.
Washington, Orta Asya’da yeni bir üs arayışında ve yıllarca süren işgal ve radikal Sünni varlığından muzdarip olan Afganistan, yeniden bu tehlikeli oyunun merkezine oturmuş durumda.
👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki raporunu inceleyelim.👉🏻
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, geçen hafta Londra ziyaretinde, hükümetinin Afganistan’daki Bagram Hava Üssü’nü geri alma sürecinde olduğunu duyurdu.
Trump, söz konusu üssün, “Çin’in nükleer silah üretim merkezlerine sadece bir saat mesafede” olduğunu belirtti.
Bu açıklamalar, mart ayından bu yana Washington ve Taliban arasında gizli müzakereler yürütüldüğünü belirten CNN’in haberleriyle birlikte, Amerika’nın Afganistan’a askeri dönüşü konusunda kaygıları artırmıştır.
Bagram, 2001’den 2021’e kadar bölgedeki en önemli Amerikan askeri üssüydü ve Amerikan güçlerinin çekilmesinin ardından Taliban’ın kontrolüne geçti.
Trump, Biden döneminde Amerikan askerlerinin çekilmesini stratejik bir hata olarak nitelendirdi ve “onu geri almak istiyoruz” dedi.
Ancak Reuters’in haberine göre, Pentagon yetkilileri Bagram’ı geri almanın sadece 10 binden fazla askerin gönderilmesini ve ileri seviye savunma sistemlerinin konuşlandırılmasını gerektirmekle kalmayıp, Taliban ile resmi bir anlaşma olmadan yeni bir askeri işgal anlamına da gelebileceği konusunda uyarıda bulunmuşlardır.
Euronews, bir analizinde, anlaşma sağlansa bile, DAEŞ Horasan, El-Kaide gibi radikal Sünni gruplar ve İran’dan gelebilecek olası füze saldırıları gibi tehditlerin Bagram üssünü kırılgan bir noktaya dönüştüreceğini yazmıştır.
İslam ülkelerinden analistler, Bagram’ın herhangi bir gerekçeyle geri dönmesinin, yabancıların hala işgalden ve radikal Sünni gruplardan kurtulamamış bir ülkede varlığını sürdürmesi anlamına geleceğini ifade etmektedir.
Afganistan, Amerika ve Çin arasındaki rekabetin kurbanı olma tehlikesi ile bir kez daha karşı karşıya.