Hindistan

Hindistan’ın Kamu İstihdamında Yapısal Ayrımcılık; Müslümanların Kenarda Kalması

Hindistan’ın Kamu İstihdamında Yapısal Ayrımcılık; Müslümanların Kenarda Kalması

Hindistan’ın Kerala eyaletine dair yapılan yeni bir çalışma, eyaletteki nüfusun dörtte birinden fazlasını Müslümanlar oluşturmasına rağmen, onların eyalet ve merkezi düzeydeki kamu görevlerinde temsillerinin kaygı verici derecede düşük olduğunu ortaya koymaktadır.

Bu rapor, Hindistan’ın kamu istihdam yapısındaki derin ve kronik eşitsizliği gözler önüne sermektedir.

👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki raporunu inceleyelim.👉🏻

Hindistan’ın güneyinde yer alan Kerala eyaletinde yapılan yeni bilimsel bir çalışma, kamu istihdam yapısında Müslümanlara karşı kurumsallaşmış ayrımcılığı gözler önüne sermektedir.

Hindustan Times gazetesine göre, Kerala Bilim Dostluğu Derneği tarafından yayımlanan “Kerala Çalışmaları 2.0” başlıklı yeni bir araştırma, Müslümanların eyalet nüfusunun %27,3’ünü oluşturmasına karşın, eyalet kamu görevlerindeki paylarının yalnızca %13,8 olduğunu ortaya koymaktadır.

Merkezi hükümet düzeyinde ise bu fark çok daha derindir. 2019 yılı verilerine göre, ankete katılan örneklemde %30,2’si Müslüman olmasına rağmen, merkezi kamu görevlerinde, örneğin orduda, istihdam edilenlerin oranı sadece %1,8 dir.

Bu eşitsizlik, %1500’ün üzerinde bir temsil farkı anlamına geliyor ve analizcilere göre “mazur görülemez ve yapısal” olarak niteleniyor.

Bu verilerin 2004 yılı ile karşılaştırılması da kayda değer bir ilerlemenin olmadığını göstermektedir.

O yıl, Müslümanlar nüfusun %26,9’unu oluştururken, sadece hükümet çalışanlarının %11,4’ünü kapsamaktaydılar.

Raporda, ek olarak, Hindu toplumunun üst tabakasının nüfusun sadece %15,2’sini oluşturmasına rağmen, eyalet kamu görevlerinin %26,7’sini ellerinde bulundurdukları belirtilmektedir.

Bu kesim yalnızca hiçbir sosyal kotada yararlanamamakla kalmıyor, aynı zamanda %10’luk ekonomik açıdan zayıf sınıf kotasından da faydalanmaktadırlar ki, rapora göre, “toplumsal dengeyi tamamen bozmaktadır”.

Bu arada, Hristiyanlar, daha alt sınıf Hindular ve yerli kabileler gibi diğer azınlıkların temsiliyet oranları da, sadece Müslümanların ayrımcılıktan zarar görmediğini, ancak Müslümanlar için bu farkın daha belirgin olduğunu göstermektedir.

Analistler, bu trendin sosyal hayal kırıklığını artırabileceği, seçkinlerin göçüne yol açabileceği ve Hindistan’ın devlet yapısına olan azınlık güvenini zayıflatabileceği uyarısında bulunmaktadırlar.

Hepsi, özellikle Müslümanlar olmak üzere, toplumun tüm kesimlerine dengeli ve adil kotaların tahsis edilmesi ve alım ile istihdam sisteminin derhal gözden geçirilmesi çağrısında bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu