Dünya

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde Ciddi Mali Kriz; On bir Milyon Mülteci İnsani Yardımların Kesilmesi Tehlikesi Altında

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde Ciddi Mali Kriz; On bir Milyon Mülteci İnsani Yardımların Kesilmesi Tehlikesi Altında

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği yeni bir raporda, bütçesinin önemli ölçüde azaldığını ve bunun, on bir milyondan fazla mülteci ve yerinden edilmiş kişinin hayati yardımlardan mahrum kalmasına yol açabileceğini duyurdu.

Bu kriz, bu kuruluşun en büyük mali destekçisi olan ABD’nin katkılarında azalma yaşanmasının ardından yoğunlaşmıştır.

👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki raporunu inceleyelim.👉🏻

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) son raporuna göre, 2025 yılı için hedeflenen on milyar altı yüz milyon dolarlık bütçenin sadece yüzde 23’ü şu ana kadar sağlanmıştır ve yıl sonuna kadar bu kuruluşun toplam bütçesinin üç buçuk milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Bu miktar, 122 milyon mülteci ve yerinden edilmiş kişinin ihtiyaçlarını kesinlikle karşılamamaktadır.

El Cezire’nin haberine göre, bu ciddi mali kriz, özellikle geçtiğimiz yıl UNHCR’ın mevcut yardımlarının yüzde 40’ını temin eden ABD’nin katkılarının azalmasının ardından daha da yoğunlaşmıştır.

Reuters’a göre, bu yılın başından itibaren dış harcamalarını azaltma politikasını benimseyen ABD hükümeti, “Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı” USAID gibi küresel yardım kuruluşlarına yönelik katkılarını ciddi şekilde azaltmıştır.

Bütçe kesintisi, yardımların sağlanmasına ilişkin yaklaşık bir milyar dört yüz milyon dolarlık programların durdurulmasına veya askıya alınmasına yol açmıştır ki bu, Sudan, Myanmar ve Afganistan gibi kriz bölgelerindeki mali yardımlar ve yardım malzemelerinde yüzde 60’lık bir azalmayı içermektedir.

Tıbbi yardımlar, eğitim, barınma, beslenme ve güvenlik destekleri gibi hayati alanlar ciddi şekilde etkilenmiştir.

Özellikle, cinsiyet temelli şiddetle mücadele programlarının dörtte bire düşmesi nedeniyle, bütçe kesintilerinden en çok kadınlar ve kız çocukları etkilenmektedir.

Bangladeş’te, 230 binden fazla Rohingya mülteci çocuğun eğitimi bütçe yetersizliği nedeniyle askıya alınma tehlikesi altındadır.

Bu durum, özellikle yardımların kesintiye uğraması en çok Afgan kadınlarını etkilediğinden, ciddi bir kriz olarak kabul edilmektedir.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Direktörü Dominique Hyde, mali desteklerin ciddi şekilde azalmasının, kadınların güçlendirilmesi, ruh sağlığı ve cinsiyet temelli şiddetle mücadele ile ilgili destek programlarını ciddi şekilde etkilediğini belirtmiştir.

Buna ek olarak, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, mali kriz nedeniyle çalışan kadrosunu üçte bir oranında azaltmak zorunda kalmış ve Cenevre merkezindeki ve bölgesel ofislerdeki yaklaşık 3,500 çalışanını yeniden yapılandırma sürecine dahil etmiştir.

Bu kriz, yalnızca insani yardımların zarar görmesine yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda kriz bölgelerinde hastalıkların artması ve toplumsal istikrarsızlık gibi daha geniş çapta sonuçlar doğurabilir.

Sonuç olarak, bu rapor, uluslararası toplum için, mültecilerin mali desteklenmesine daha fazla dikkat göstermeye ve yardımların azalmasına karşı sorumlu bir şekilde hareket etmeye yönelik bir uyarı niteliğindedir. Zira bu kişilerin haklarının ve onurunun korunması, yeterli ve sürdürülebilir mali kaynakların temin edilmesine bağlıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu