Asya

ABD’nin Yardımlarının Kesilmesi, Rohingyalı Çocukların Eğitimi Üzerinde Ağır Bir Darbe

ABD’nin Yardımlarının Kesilmesi, Rohingyalı Çocukların Eğitimi Üzerinde Ağır Bir Darbe

ABD’nin mali yardımını askıya almasının ardından, Bangladeş’teki kamplarda bulunan yerinden edilmiş Rohingyalı çocuklar için UNICEF’in binlerce eğitim merkezi kapatıldı.

Shia News’in Arab News’e dayandırdığı haberine göre, şu anda bu çocukların tek umudu, Rohingya topluluğunun spontane olarak işlettiği küçük okullardır.

Kalabalık Cox’s Bazar kamplarında yaşayan 437.000’den fazla eğitim çağındaki çocuğun yalnızca yetersiz bir kısmı yerel okulların ücretlerini ödeyebilmektedir.

Uzmanlar, eğitimin yokluğunun bu mültecilerin gelecek nesillerini tehlikeli işlere yönlendirebileceği konusunda uyardılar.

Bazı aileler, çocuklarını su taşıma, kıyafet dikme veya resmi olmayan pazarlarda çalışma gibi ağır işlerde çalışmaya göndermek zorunda kalmıştır.

Bu durum, onlardan sadece eğitim fırsatını değil, aynı zamanda çocukluk dönemlerini de ellerinden almaktadır.

Sivil toplum aktivistlerine göre, kız çocukları bu esnada erken evliliklere ve istismara erkek çocuklardan daha fazla maruz kalmaktadır.

Öte yandan, UNICEF okullarının kapanması, eğitimle birlikte sunulan psikolojik, beslenme ve destek hizmetlerinin de kesilmesi anlamına gelmekteydi ki bu hizmetler soykırımdan ve yerinden olmaktan zarar görmüş çocuklar için hayati önemi haizdi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bazı gönüllü öğretmenler, sınırlı imkanlarla ve standart dışı sınıflarda eğitimi mümkün oldukça sürdürmek için çaba göstermektedir.

UNICEF, yeni mali destek sağlanmadığı sürece bu çocuklara destekte bulunmanın mümkün olmadığını açıklamıştır.

Rohingya’ların Bangladeş’teki belirsiz hukuki statüsü ve resmi devlet eğitim sistemine erişimlerinin olmayışı göz önünde bulundurulduğunda, uluslararası yardımlara olan bağımlılıkları her zamankinden daha hayati hale gelmiştir.

İnsan hakları savunucuları, ABD ve diğer bağışçı ülkelerin kararlarını gözden geçirmeleri çağrısında bulunarak, bu mazlum neslin eğitim fırsatlarının tamamen yok olmasını engellemelerini istemektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu