Suudi Arabistan

Küresel Adalet Feryadı; 36 Ülke Suudi Arabistan’da Göçmen İşçilerin Hak İhlalleri İçin Soruşturma Talep Etti

Küresel Adalet Feryadı; 36 Ülke Suudi Arabistan’da Göçmen İşçilerin Hak İhlalleri İçin Soruşturma Talep Etti

2034 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma yolunda, Suudi Arabistan’daki göçmen işçilerin durumu nedeniyle uluslararası alanda yeni bir protesto dalgası başladı.

36 ülke, Uluslararası Çalışma Örgütü’ne resmi bir şikayet sunarak bu işçilerin haklarının sistematik olarak ihlal edilmesi konusunda soruşturma açılmasını talep etti.

👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki raporu inceleyelim.👉🏻

Dünyanın dört bir yanından gelen 36 ülkenin işçi sendikaları, Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) resmi bir şikayet göndererek Suudi Arabistan’daki göçmen işçilerin durumunun araştırılması için bir komisyon kurulmasını talep ettiler.

The Guardian gazetesine göre, İngiltere, Japonya, Kanada, Avustralya ve 13 Afrika ülkesinin de aralarında bulunduğu bu girişim, Birleşmiş Milletler’in insan hakları ihlallerine yanıt olarak kullandığı en güçlü yasal araçlardan biri olarak kabul edilmektedir.

Bu şikayette, zorla çalıştırma, maaş hırsızlığı, cinsel istismar, pasaport müsaderesi ve sahte sözleşmeler gibi çeşitli konulara değinildi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri “Luke Traiangle” şu vurguyu yaptı: “Göçmen işçilerin sessizlik içinde ölümünü artık görmezden gelemeyiz; bu durum derhal düzeltilmelidir.”

Cenevre’deki toplantı çerçevesinde Suudi Arabistan ile Uluslararası Çalışma Örgütü arasında işbirliği anlaşması imzalanmış olmasına rağmen, sendikalar bu reformları yetersiz bulmakta ve bu sürecin devam etmesinin, Suudi Arabistan’ın 2034 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmasının ve 2030 vizyonu gibi kalkınma projelerinin uygulanmasının itibarını ciddi şekilde sorgulayacağı konusunda uyarıda bulunmaktadır.

İnsan hakları raporlarına göre, Suudi Arabistan’daki göçmen işçilerin sayısı 13 milyonu aşmış durumda ve birçoğu Dünya Kupası ile ilgili altyapı projelerinde veya büyük ulusal projelerde çalıştırılmaktadır.

Somali İşçi Sendikası Genel Sekreteri’nin dediğine göre, “Afrikalılar yaşamak için Suudi Arabistan’a gidiyor ama tabutla geri dönüyorlar.”

Şimdiye kadar Suudi Arabistan hükümeti bu şikayete resmi bir yanıt vermemiştir. Ancak gözlemciler, bu küresel talepler karşısında sessiz kalmanın Riyad için ağır itibar ve ekonomik maliyetler doğurabileceğini düşünmektedirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu