Taliban, Birleşmiş Milletler Kadın Personeline Ölüm Tehdidinde Bulundu, Kurum Ofislerinden Evden Çalışma Talimatı

Taliban, Birleşmiş Milletler Kadın Personeline Ölüm Tehdidinde Bulundu, Kurum Ofislerinden Evden Çalışma Talimatı
İnsani yardım alanında çalışan kadınlara yönelik benzeri görülmemiş bir tırmanışın habercisi olan ciddi bir gelişmede, Afganistan’daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMA), Taliban’a bağlı unsurlar tarafından kadın personelde doğrudan ölüm tehditleri aldığını ve aile üyelerinin zorla işten ayrılmaya zorlanmak üzere çağrıldığını bildirdi.
Kabil’deki Birleşmiş Milletler ofisinden kaynaklar, son iki gün içinde Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü gibi teşkilatların kadın çalışanlarının evlerine Taliban militanlarının baskınlar düzenlediğini doğruladı. Bu baskınlarda kadınlar korkutuldu ve aşağılandı, bazıları ise fotoğraflandı ve aileleri, kadınların çalışmaya devam etmelerini engelleyen taahhütler imzalamaya zorlandı.
Kaynaklar, tehdidin sadece çalışan kadınlarla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda ailelerindeki erkek fertleri de kapsadığını belirtti. Erkek üyeler, eşlerini veya kızlarını Birleşmiş Milletler ofislerine gitmekten alıkoymamaları durumunda ölüm tehdidi içeren açık uyarılar aldı.
Bu tehditlere karşılık olarak, UNAMA misyonu tüm kadın personelin, yeni bir duyuruya kadar evden çalışmalarına izin verileceğini açıklayarak, muhtemel tehditlerin gerçekleştirilmesi endişesinin giderek arttığı bir dönemde emniyetlerini korumaya yönelik bir tedbir adımı attı.
Bu tehdit, kadınların kamusal yaşamda çalışmalarına yönelik geniş kapsamlı kısıtlamalar getiren Taliban’ın iktidara geri dönmesinden bu yana ilk geniş kapsamlı öldürme tehdidiyle tırmanışa işaret ediyor. Ancak, 2022 yılının sonlarından bu yana Kabil’de resmi yeni tedbirlerden yoksun olarak kalmıştır.
Bu gelişmeler karşısında, gözlemciler ve insan hakları örgütleri, uluslararası topluma, Afganistan’daki Birleşmiş Milletler kadın çalışanların ve çalışan kadınların haklarının korunmasında net ve kararlı bir duruş sergileme çağrısında bulunuyor. Uluslararası toplumun sessizliği, daha fazla ihlal için yeşil ışık olarak algılanabilir.
Bu güvenlik durumunun kötüleşmesi, özellikle çocuk sağlığı ve ihtiyaç sahibi ailelerin desteklenmesi konusunda düşmanca hale gelen bir ortamda Birleşmiş Milletler kurumlarının Afganistan’daki insani yardım çalışmalarına devam etme kapasitesini sorgulamaktadır.