Afganistan

Dünya Sağlık Örgütü: Afganistan’da 202 Sağlık Merkezi Kapatıldı

Dünya Sağlık Örgütü: Afganistan’da 202 Sağlık Merkezi Kapatıldı

Dünya Sağlık Örgütü’nün Mart ayında yayımlanan aylık raporunda, finansmanın azalması nedeniyle Afganistan’ın farklı bölgelerinde 202 insani sağlık merkezinin hizmetlerinin askıya alındığı veya kapatıldığı belirtildi. Bu durumun sağlık sektöründe ek bir kötüleşmeye yol açacağı ve 28 bölgede yaklaşık 1.8 milyon kişiyi doğrudan etkileyeceği ifade edildi.

Örgüt, durdurulan tesislerin 108 mobil sağlık ve beslenme ekibi, 33 aile sağlığı merkezi, 20 birinci derece sağlık merkezi, 22 yardımcı merkez ile diğer 19 merkezi içerdiğini açıkladı. Bu rakamların ise insani ortakların finansman sağlama durumuna göre haftalık olarak değişebileceğini belirtti.

Örgüt, bağışçılara acil müdahalede bulunmaları ve temel sağlık hizmetlerini yeniden sağlamak için gerekli desteği sunmaları çağrısında bulunarak, “daha fazla kötüleşme” olacağı uyarısında bulundu.

Aynı bağlamda, raporda Mart ayında bazı bulaşıcı hastalık oranlarında artış kaydedildiği belirtildi. Kızamık hastalığı şüphesiyle 12.535 yeni vaka bildirildiği ve 82 kişinin yaşamını yitirdiği, bir önceki aya göre %42.8 artış yaşandığı vurgulandı. Sıtma vakalarında da %10 artışla 794 vaka kaydedilirken, hastalık nedeniyle herhangi bir ölüm bildirilmedi.
Diğer yandan, solunum yolu enfeksiyonu dahil olmak üzere 139.226 vaka bildirilmiş olup, 309 ölümle sonuçlandığı, ancak bu rakamların geçen aya göre %18.9 düşüş gösterdiği aktarıldı.

Aynı dönemde kayıt altına alınan diğer hastalıklar arasında 7.128 vaka şiddetli ishal, 18 vaka dang humması ve 29 vaka Kırım Kongo kanamalı ateşi bulunmakta olup, ülkenin artan insani kriz karşısında karşılaştığı çeşitli sağlık zorluklarının devam ettiğini yansıtmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu