Asya

Birleşmiş Milletler Komisyonu: Umutsuzluk ve İnsani Durumun Kötüleşmesi Nedeniyle 427 Rohingyalı Denizde Boğuldu

Birleşmiş Milletler Komisyonu: Umutsuzluk ve İnsani Durumun Kötüleşmesi Nedeniyle 427 Rohingyalı Denizde Boğuldu

Bugün Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu yıl Rohingya azınlığı için en büyük deniz trajedisini açıkladı. Tahminlere göre 9 ve 10 Mayıs tarihleri arasında iki teknenin alabora olmasıyla yaklaşık 427 mülteci denizde boğuldu.

Komiserlik, teknelerin 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde Bengal Körfezi’ne açıldığını ve tahminen 514 Rohingya’yı taşıdığını söyledi. Mültecilerin Bangladeş’teki Cox’s Bazar mülteci kampından ve Myanmar’ın Rakhine eyaletinden ayrıldığı düşünülüyor. Kazadan sadece 87 kişinin kurtulduğu belirtildi.

Komiserlik, bu trajedinin yılın başından bu yana meydana gelen en büyük olay olduğunu ve mültecilerin muson rüzgarlarına rağmen denize açılmayı tercih etmesinin, Myanmar ve Bangladeş’teki kötüleşen insani durum nedeniyle Rohingya’nın hissettiği umutsuzluğu yansıttığını vurguladı.

Ayrıca, ana bağışçılar tarafından insani yardımların finansmanında yaşanan düşüşün bu durumu daha da kötüleştirdiğini ve Rohingya’nın hayatını artan risklere açık hale getirdiğini ifade etti.

Bu bağlamda, BM Mülteci Yüksek Komiserliği Asya-Pasifik Bölge Ofisi Başkanı Hai Kyung Jun: “Azalan finansman nedeniyle daha da kötüleşen insani durum, Rohingya’nın yaşamı üzerindeki yıkıcı etkisini sürdürüyor ve birçoğunu güvenlik, koruma ve onurlu bir yaşam arayışıyla tehlikeli yolculuklara itiyor,” dedi.

Komiserlik, 2025 yılı için ihtiyaç duyulan toplam 383 milyon doların sadece %30’unun bugüne kadar sağlandığını açıkladı. Ayrıca, 2024 yılında 2 milyar dolardan fazla yardım sağlayan (toplam katkıların %40’ı) Amerika Birleşik Devletleri’nin, Çin ve Rusya’nın oluşturduğu tehditler nedeniyle savunma harcamalarına daha fazla kaynak ayırmayı tercih ederek gelecekteki desteğini azaltma kararı aldığını belirtti.

Bu felaket ışığında Komiserlik, başta Bangladeş olmak üzere ev sahipliği yapan ülkelerdeki Rohingya mültecilerin yaşamlarını güvence altına almak ve Myanmar’daki sınır içi yerinden edilmiş kişiler için daha fazla acil mali destek sağlama çağrısını yineledi. Uluslararası desteğin azalmasının devam etmesi halinde, daha fazla can kaybı yaşanabileceği konusunda da uyardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu