AvrupaDünyaHaberlerİslam Dünyası

Hollanda, Yeni Yasal Kolaylıkla Gelecek Yıl Dokuz Yeni İslam İlkokulu Açmaya Hazırlanıyor

Hollanda, Yeni Yasal Kolaylıkla Gelecek Yıl Dokuz Yeni İslam İlkokulu Açmaya Hazırlanıyor

Hollanda, İslam okullarının açılışında yeni bir dalga yaşamaya hazırlanıyor. Gelecek yıl içinde dokuz yeni İslam ilkokulunun açılması planlanıyor. Bu da şimdiye kadar bir yılda kaydedilen en yüksek rakam olacak. Böylece bu okulların sayısının 2026 yılına kadar yaklaşık yüz okula ulaşması bekleniyor. Bu da Hollanda’nın Trouw gazetesinin haberine göre büyük bir artışa işaret ediyor.

Bu okullar, Eğitim Bakanlığı tarafından resmen onaylanmış olup, 2026’dan itibaren faaliyetlerine başlamak için gerekli finansmanı alacak, Arnhem, Gouda, Groningen ve daha birçok şehirde çeşitli yerlerde açılacaklar.

Bu büyük genişleme, ülkede yeni bir okul kanununun uygulanmasıyla mümkün hale geliyor. Bu kanun, özel okulların, İslam okulları da dahil olmak üzere, kurulmasını kolaylaştırıyor. Belediye sınırları içinde okul açılmasını destekleyen ve küçük çocukları olan 200 ebeveynin dijital imzasını toplamak artık yeterli oluyor. Bu kanun, dini grupların daha önce karşı karşıya kaldığı karmaşık süreçleri ortadan kaldırarak, örneğin Müslümanlar gibi gruplar için dini eğitim veren okullar açmanın önündeki kısıtlamaları hafifletti.

İslam okullarının yanı sıra, iki Protestan Hristiyan ilkokulu ve bir ilkokulun açılmasına da onay verildi. Ancak, iki başka okulun inanç yapısı henüz bilinmiyor. Beş okul hakkında kararın ise bu yaz verilmesi bekleniyor.

Ayrıca, Amsterdam, Almere, Breda, Ede ve Gouda gibi şehirlerde İslam ortaokulları açmak amacıyla çeşitli girişimler sürdürülüyor. Bu projeler halen değerlendirme aşamasında olup, resmi onayı bekliyor.

Son verilere göre, İslam okulları ülkede sürekli bir büyüme gösteriyor. Son üç yılda açılan her üç yeni ilkokuldan biri İslam okulu olarak kaydedildi. Trouw gazetesinin analizi ise, bazı belediyelerin İslam okullarının açılmasına diğer okullara kıyasla daha büyük bir itiraz gösterdiğini ortaya koyuyor.

Halihazırda Hollanda’da yaklaşık 1800 Protestan Hristiyan ilkokulu ve benzer sayıda Katolik okul bulunmakta. Bu nedenle, yaklaşık yüz okula ulaşacak İslam okulları, ülkenin çeşitli eğitim manzarasında dikkat çekici bir gelişmeyi temsil ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu