Güney Asya’da Su Savaşı Konusunda Uyarılar; Pakistan’ı Tehdit Eden Eşi Benzeri Görülmemiş Su Krizi


Güney Asya’da Su Savaşı Konusunda Uyarılar; Pakistan’ı Tehdit Eden Eşi Benzeri Görülmemiş Su Krizi
Pakistan’ı hayati nehirlerin su akışı durması ve Hindistan’ın Sind Suları Anlaşması’nı askıya almasıyla, Güney Asya’da su savaşının patlak verme tehlikesi şimdiye kadar hiç olmadığı kadar ciddi hale geldi.
👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki raporunu inceleyelim.👉🏻
Hindistan’ın Chenab Nehri’nin su akışını durdurmasıyla Pakistan’da su krizi artmıştır.
Haber kaynaklarından ANI’nın belirttiğine göre, suyun akışının engellenmesi sadece siyasi gerilimin ötesinde bir sonuç doğurmamış, Pakistan’ın ekonomik hayatını tehdit etmiştir.
Middle East News’in raporuna göre, ülkenin içme suyu kaynaklarının kıtlığının yanı sıra tarım, hayvancılık ve hatta milyonlarca insanın içme suyunu temin ettiği nehirlerle bağlantılıdır,. Byu nehirler Hindistan ve Keşmir’den gelmektedir.
Orta Doğu Gazetesi’nde sunulan analize göre, 1960 yılında suyun nispi akışını garanti altına alan Sind Suları Anlaşması şu anda askıya alınmış durumda ve bu durum Pakistan’ın su güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atmıştır.
Buna ek olarak, Afganistan’dan gelen Kunar Nehri’nin durumu da belirsizlik içindedir. Çünkü Kabil’in yeni politikaları Pakistan’a olan su akışını olumsuz etkileyebilir.
Independent Farsi tarafından yayınlanan bir analizde belirtildiğine göre, Pakistan’ın ekonomik kalkınma konusundaki yetersizliği ve askeri araçlara aşırı bağımlılığı, ülkeyi su gibi alt yapısal krizlere karşı savunmasız hale getirmiştir.
Nükleer silahlar açlık ve susuzluk krizleriyle başa çıkamaz ve bugün Pakistan’ın karşı karşıya olduğu gerçeklik, gıda güvenliği ve toplumsal güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdittir.
Uzmanlara göre, su krizi devam ederse, bölgede geniş çaplı bir çatışma riski ciddi şekilde artacaktır.