25 Şevval, İmam Cafer Sadık’ın (a.s) Şehadet Yıldönümü

İmam Sadık’ın imamet dönemi, Emevi hanedanının son yılları ile Abbasi hanedanının ilk yıllarına rastlar.
Bu yıllarda Emevi yönetimi zayıflayıp dağılmaya yüz tuttuğundan, Abbasiler henüz iktidara gelmeden baskıcı bir yapıya sahip olmadıklarından İmam Sadık (a.s) büyük bir ilmi ve kültürel hareket başlatma ve Şiiliğin ilmi temellerini güçlendirme fırsatına erişti.
👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki haberini inceleyelim.👉🏻
Müslümanların altıncı imamı İmam Cafer Sadık (a.s), Hicri 83 yılının Rebiülevvel ayının 17’sinde Medine’de doğdu.

Mübarek ismi “Cafer” olup en meşhur lakabı “Ebû Abdullah”tır.
En ünlü unvanı “Sadık”tır ve diğer unvanları şunlardır: Fazıl, Kaim, Tahir, Kamil, Munci, Sabir, Lisan el-Sıdk ve Kelimetu-l Hak.
Babaları İmam Muhammed Bakır, anneleri ise Kasım bin Muhammed bin Ebu Bekir’in kızı Ümmü Ferve’dir.
Hicri 114 yılında İmam Muhammed Bakır (a.s)’ıın şehadetiyle imamet İmam Sadık (a.s)’a geçti. İmam Sadık’ın imamet dönemi 34 yıl sürdü. Bunun 18 yılı Emeviler döneminde, 16 yılı Abbasiler döneminde sürdü.
Emeviler ile Abbasiler arasındaki siyasi anlaşmazlıklar ve çekişmeler, aniden esen bir rahmet rüzgarı gibiydi ve İmam Bakır ve ondan sonra İmam Sadık, elde ettikleri durumu değerlendirerek İslam’ın açık bir resmini çizdiler. Çok sayıda haber ve hadis rivayet ederek sapıklıkları temizlemişler, insanları dalaletten kurtarmışlardır.
Bir kısım Şii alimler İmam Sadık’ın talebelerinin sayısının dört bin olduğunu tahmin etmektedirler.
İmam Sadık (a.s)’ın talebelerinden bir kısmının ilmi eserleri ve çok sayıda talebeleri vardı. Mesela Hişam ibn Hakem 31 cilt kitap yazmış, Cabir ibn Hayyan ise çeşitli sahalarda, özellikle fikir, tabiat, fizik, kimya sahalarında 200’den fazla cilt kitap yazmıştır.
İmam Sadık’ın öğrencileri sadece Şiiler değildi; Ehli Sünnet’in önderleri de doğrudan veya dolaylı olarak İmam Sadık’ın öğrencileriydi. Ebû Hanîfe, kendi deyimiyle, İmam-ı Azam’ın iki sene talebesi olmuş, ilim ve irfanının temeli bu iki senede atılmıştır.
İmam Cafer Sadık (a.s), Hicri 148 yılının Şevval ayının 25’inde Mansur Devaniki’nin emriyle zehirli üzümle şehit edildi ve Bakî Kabristanı’nda, babası İmam Muhammed Bakır (a.s)’ın yanına defnedildi.